HLINÍKárium

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
HLINÍKárium
Interiér muzea
Interiér muzea
Údaje o muzeu
StátČeskoČesko Česko
MěstoHumpolec
ZakladatelMěstské kulturní a informační středisko v Humpolci
Založeno22. září 2006
ZaměřeníHliník
Zeměpisné souřadnice
Map
Webové stránky
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

HLINÍKárium je muzeum v budově kina a informačního centra na Havlíčkově náměstí v Humpolci. Vzniklo jako recesistická reakce na ohlasy na známou hlášku Zdeňka Srstky z filmu Marečku, podejte mi pero!

Historie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1976 natočil režisér Oldřich Lipský film Marečku, podejte mi pero!, kde zazněla věta „Hliník se odstěhoval do Humpolce!“ To proslavilo Humpolec, který v září 2002 na jeho památku odhalil pamětní desku. Deska postupně přilákala davy lidí z celé republiky, na městský úřad přicházely dárky a pohledy pro Hliníka nejen z Česka, ale i ze zahraničí – některé až z Ameriky. Městečko Hora Svaté Kateřiny od téhož roku každoročně vypravuje speciální vlak do Humpolce nazvaný Krušnohorským expresem ze Hliníkem. V roce 2010 navíc Hliníkovi odhalili pamětní desku, kde jej vzali za svého rodáka.

Pozadu samozřejmě nezůstával ani Humpolec, které se rozhodlo Hliníkovi vybudovat muzeum. Hlavním iniciátorem se stalo Městské kulturní a informační středisko v Humpolci, akci pak podpořilo vedení města, Rodinný pivovar Bernard a firma 1. Humpolecká stavební. Zahájení se zúčastnili také scenáristé filmu, Zdeněk Svěrák a Ladislav Smoljak, kteří přispěli svými nápady. Ke zpřístupnění muzea došlo 22. září 2006[1].

Vlastní muzeum se skládá ze tří částí. První je věnována filmu Marečku, podejte mi pero! Na plátně jsou promítány scénky z filmu a k vidění tu jsou i fotografie z natáčení a různé rekvizity z filmu. Druhá část pak prostřednictvím fotografií a textů seznamuje s průběhem odhalení pamětní desky Hliníkovi. Vše doplňuje třetí část, zaměřená na ohlas na Hliníka. Obsahuje řadu dopisů a pohledů, které mu lidé poslali z různých koutů světa, a další věci, které souvisí s Hliníkem.[2]

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Humpolák. HLINÍKárium je zpřístupněno veřejnosti [online]. Humpolák - internetový server nejen o Humpolci a okolí [cit. 2016-02-17]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-02. 
  2. Hliníkárium [online]. Hliník [cit. 2016-02-17]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]