HAL 9000

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z HAL-9000)
Halovo symbolické „oko“ – kamera

HAL 9000 je palubní počítač na vesmírné lodi Discovery One ve fiktivním příběhu Vesmírná odysea od spisovatele Arthura C. Clarka a ve sci-fi filmech podle něj natočených.

HAL (anglicky Heuristically programmed ALgorithmic computer, Heuristicky naprogramovaný ALgoritmický počítač) představuje umělou inteligenci, která komunikuje a spolupracuje s posádkou. Ve filmu je obvykle představován červeným okem kamery, které se vyskytuje po celé Discovery. Hlas HALa 9000 byl namluven kanadským hercem Douglasem Rainem.

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

HAL byl uveden do provozu 12. ledna 1997 (ve filmu 1992) v HAL Laboratories jako produktové číslo 3. Jeho prvním instruktorem byl Dr. Chandra (v prvním filmu Mr. Langley). HAL je schopen nejen řeči, rozpoznávání řeči, obličejůzpracování přirozeného jazyka, ale také odezírání ze rtů, smyslu pro umění, vyjadřování emocí, dedukce, hraní šachů aj. Především však je jeho úkolem ovládání všech palubních systémů na meziplanetární misi.

V příběhu 2001: Vesmírná odysea (film i kniha), během letu sluneční soustavou, HAL 9000 začne podávat chybná hlášení a posádka lodi Discovery One se jej rozhodne vypnout. HAL zareaguje tak, že zavraždí všechny členy posádky až na jednoho, kterému se nakonec podaří HALa zneškodnit. V knižní verzi příběhu je HALovo chování později vysvětleno rozporem mezi příkazy, které HAL na Zemi obdržel, a které jej nutily plnit příkazy posádky a současně zatajovat před ní některé zásadní informace o účelu mise. Tento rozpor HALovi působí trauma a řeší ho lhaním (které posádka interpretuje jako chybnou funkci počítače) a posléze likvidací posádky. Filmová verze příběhu nechává prostor pro více interpretací motivů HALova jednání.

HAL získal v žebříčku AFI's 100 Years… 100 Heroes and Villains 13. pozici na seznamu největších filmových padouchů všech dob.

Zajímavosti[editovat | editovat zdroj]

Ve francouzské verzi 2001: Vesmírná odysea je HAL pojmenován jako „CARL“ (francouzsky Cerveau Analytique de Recherche et de Liaison). Kamera však stále zabírá nápisy „HAL 9000“.

Zajímavostí je, že z písmen HAL při posunu o 1 dopředu v anglické abecedě dostaneme písmena IBM.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku HAL 9000 na anglické Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]