Hřib (Xerocomellus)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxHřib
alternativní popis obrázku chybí
Hřib žlutomasý (Xerocomellus chrysenteron)
Vědecká klasifikace
Říšehouby (Fungi)
Odděleníhouby stopkovýtrusné (Basidiomycota)
Třídastopkovýtrusné houby (Basidiomycetes)
Podtřídarouškaté houby (Agaricomycetidae)
Řádhřibotvaré (Boletales)
Čeleďhřibovité (Boletaceae)
Rodhřib (Xerocomellus)
druhy
  • viz text
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hřib (Xerocomellus Šutara 2008) je rod hřibovitých hub, který v roce 2008 vyčlenil z rodu Xerocomus (suchohřib) český mykolog Josef Šutara.[1] V České republice jsou místní druhy rodu Xerocomellus mezi houbaři označované jako babky.

Seznam druhů[editovat | editovat zdroj]

Josef Šutara zároveň v roce 2008 přeřadil 9 (především středoevropských) druhů z rodu Xerocomus do rodu Xerocomellus; v přesunech pak pokračovali další mykologové, například Wolfgang Klofac v roce 2011 nebo N. Siegel, C.F. Schwarz a J.L. Frank v roce 2014. Roku 2015 byl z rodu Xerocomellus vyčleněn nový rod Rheubarbariboletus, do nějž byly přesunuty hřib broskvový (R. persicolor) a hřib meruňkový (R. armeniacus). Dále byl v roce 2015 z rodu Xerocomellus vyčleněn nový rod Hortiboletus, do nějž byly přesunuty hřib červený (H. rubellus), hřib Engelův (H. engelii), hřib lindový (H. bubalinus) a H. campestris.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. ŠUTARA, Josef. Xerocomus s. l. in the light of the present state of knowledge. In: Czech mycology. [s.l.]: [s.n.], 2008. Dostupné online. Číslo 60 (1). S. 29–62. (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]