Náměstí Hrdinů (Budapešť)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Hősök tere)
náměstí Hrdinů
Umístění
StátMaďarskoMaďarsko Maďarsko
MěstoZugló
Poloha
Map
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Letecký pohled na náměstí v noci

Náměstí Hrdinů (maďarsky Hősök tere) je jedno z hlavních náměstí Budapešti. Leží mezi Andrássyho třídou (Andrássy út), součástí Seznamu světového dědictví UNESCO, vedoucí z Vnitřního města, a Městskými sady (Városliget). Vybudování náměstí je spojeno s oslavami tisíciletí od obsazení Karpatské kotliny Maďary (honfoglalás) roku 1896. Pod náměstím nalezneme stejnojmennou stanici metra.

Pamětihodnosti[editovat | editovat zdroj]

Příčně k hlavní ose (Andrássyho třídaMěstské sady), na níž leží také tzv. jubilejní trasa budapešťské podzemní dráhy, se nacházejí reprezentativní budovy Muzea krásných umění (Szépművészeti Múzeum, z let 19001906) na severozápadní straně a Domu umění (Műcsarnok, z roku 1895) na straně jihozápadní.

Památník Tisíciletí[editovat | editovat zdroj]

Památník Tisíciletí (Millenniumi emlékmű)

Hlavní dominantou náměstí je Památník Tisíciletí (Millenniumi emlékmű) orientovaný k ústí Andrássyho třídy. Skládá se z 36 metrů vysokého sloupu se sochou archanděla Gabriela na vrcholu a jezdeckými sochami knížete Arpáda a šesti kmenových knížat při patě, a kolonády se 14 sochami představující jakýsi pantheon uherských dějin. Zpodobeno je zde osm významných uherských předhabsburských králů a pět vůdců protihabsburských povstání:

Levé křídlo:

Pravé křídlo:

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]