Hérodóros z Megary

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Hérodóros z Megary
Narození4. století př. n. l.
Megara
Povolánísportovec
Oceněnívítěz Olympijských her v trubce (328 př. n. l.)
vítěz Olympijských her v trubce (324 př. n. l.)
vítěz Olympijských her v trubce (320 př. n. l.)
vítěz Olympijských her v trubce (316 př. n. l.)
vítěz Olympijských her v trubce (312 př. n. l.)
… více na Wikidatech
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Hérodóros (starořecky ΗρόδωροςHérodóros) byl desetinásobný vítěz olympijské soutěže trubačů a hlasatelů na přelomu čtvrtého a třetího století př. n. l.

Hérodóros z Megary se do seznamu olympioniků starověkého Řecka zapsal ojedinělým způsobem. Nebyl to atlet, ale trubač a hlasatel. V Olympii se tato disciplína zavedla na 96. hrách v roce 396 př. n. l.[1] Hérodóros v soutěži trubačů a hlasatelů zvítězil v Olympii na 113. až 122. hrách, tj. vítězil od roku 328 až do roku 292 př. n. l. Hérodóros tedy ohlásil vítězství olympioniků na deseti hrách a kromě toho ohlašoval i vítězství sportovců na nemejských, isthmiských a na pythijských hrách.

Starověký autor Athénaios uvádí, že Hérodóros byl statný chlap, který spával na lví kůži. Údajně měl nesmírně velký apetit a plíce tak silné, že když zadul na svou dvojitou troubu, lidem zaléhalo v uších na vzdálenost hodu diskem. Síla jeho dechu posloužila i vojevůdci Demetrio Poliorkétovi (pozdějšímu králi) při obléhání Argosu, kde jeho trouba zněla hlasitě jako "megafon". Hérodóros při svém prvním vystoupení v Olympii roku 328 př. n. l. ohlásil vítězství boxera Satyra z Élidy a při posledním v roce 292 před Kr. vítězství čtyřspřežím Télemacha z Élidy.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Hérodóros z Megary na slovenské Wikipedii.

  1. Eusebios, Kronika 2,193.[1]

Související články[editovat | editovat zdroj]