Gymnázium Uherský Brod

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gymnázium Uherský Brod
Informace
Právní formapříspěvková organizace
ZřizovatelZlínský kraj
Datum založení1. září 2002
Poloha
MěstoUherský Brod
AdresaKomenského 169, Uherský Brod, 688 01, Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO60371757 (VR)
REDIZO600015530
Oficiální webwww.gjak.cz
Obory vzdělání
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Stará budova gymnázia
Nádvoří gymnázia

Gymnázium Uherský Brod (oficiálně Gymnázium J. A. Komenského a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Uherský Brod) je osmileté a čtyřleté gymnázium, které se nachází ve městě Uherský Brod. Vzniklo roku 1896, pojmenováno bylo po významném nivnickém rodáku Janu Amosi Komenském.[1]

Za druhé světové války byli v budově gymnázia shromažďováni židovští obyvatelé okresů Zlín a Veselí nad Moravou před transporty do koncentračních táborů. V upomínku na tyto události byla v lednu 2013 na budovu gymnázia umístěna bronzová pamětní deska připomínající oběti holokaustu.[2]

V současnosti na gymnáziu studuje 472 studentů (kapacita je 720 studentů) v 16 třídách; každý rok se nabírá jedna třída do primy a dvě třídy do 1. ročníku. Součástí školy je od 1. září 2002 i jazyková škola s kapacitou 200 studentů.[3] Zřizovatelem školy je Zlínský kraj. Ředitelem od roku 2013 do roku 2019 byl RNDr. Jaroslav Krpal.[4] Od roku 2019 je ředitelem Mgr. Karel Machálek.

Budovy školy[editovat | editovat zdroj]

Budova školy (dnes nazývaná stará) byla dokončena ve školním roce 1898/1899, předtím výuka probíhala v domě číslo 90 v dnešní Moravské ulici (první ročník byl otevřen na podzim 1896).[5]

Z kapacitních důvodů se v roce 1979 začalo se stavbou nové budovy, stavba byla dokončena roku 1989. Kromě nových učeben přibyly škole i jídelna a nová prostorná tělocvična.[5] Stará a nová budova jsou propojeny dvěma průchody.

Roku 2002 byla dokončena přestavba půdních prostorů nové budovy, v nichž byla posléze otevřena jazyková škola Na Půdě.

Charakteristika školy[editovat | editovat zdroj]

Uherskobrodské gymnázium je institucí s dlouhodobou tradicí. Vždy bylo a i v současnosti je základní nositelem všeobecné vzdělanosti v Uherském Brodě a přilehlém regionu. V současné době téměř všichni absolventi gymnázia pokračují ve studiu v terciární sféře vzdělávání na různých typech veřejných i soukromých univerzit a vysokých škol. Vzhledem k vysoké úrovni předmětů základního kurzu a k propracované nabídce profilových volitelných předmětů je škála oborů, které absolventi studují na vysokých školách, opravdu široká – zabírá prostor od technických a přírodovědných oborů (stavitelství, strojírenství, přírodní vědy, matematika, medicína, stomatologie, farmacie) přes humanitní vědy (lingvistika, právo, sociologie, psychologie, žurnalistika, mezinárodní vztahy, politologie, ekonomie, mediální studia) až po informační technologie a pedagogické obory.

Pro studenty nastupující do primy a prvního ročníku organizuje gymnázium ihned po zahájení jejich studia adaptační kurzy založené na principech zážitkové pedagogiky. Cílem je vzájemné seznámení studentů a položení základů pro rozvoj pozitivních sociálních interakcí – jen ve fungujícím kolektivu lze systematicky a efektivně studovat.

V průběhu vzdělávání absolvují studenti lyžařský výcvikový kurz, vodácký kurz a historicko kulturní exkurzi do Prahy. Mají možnost vydat se na výběrový lyžařský kurz do rakouských Alp a sportovně turistický kurz v Itálii, zapojit se do mezinárodních projektů partnerství mezi školami Comenius a e-Twinning, zúčastnit se jazykových a poznávacích zájezdů do Velké Británie, Německa, Španělska, Francie, Rakouska a dalších evropských zemí. V souvislosti s volbou další vzdělávací profesní kariéry je studentům poskytováno kariérové poradenství, které jim umožní odhalit jejich předpoklady pro jednotlivé profese a zjednoduší jim volbu volitelných předmětů, které slouží jako příprava pro jednotlivé univerzitní a vysokoškolské studijní obory. Na gymnáziu rovněž pracuje jako poradní orgán ředitele Studentský parlament. Škola dosahuje vynikajících výsledků v oblasti práce s talentovanými studenty.

Studenti gymnázia jsou zapojeni do projektu Moravské děti, zpívají s folklorním souborem Jakub.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Gymnázium v Uherském Brodě oslavilo 120 let [online]. Zlínský kraj [cit. 2019-09-21]. Dostupné online. 
  2. Deska na gymnáziu připomíná deportaci Židů [online]. Dobrý den s kurýrem [cit. 2019-09-21]. Dostupné online. 
  3. Současnost školy – Gymnázium J. A. Komenského Uherský Brod. www.gjak.cz [online]. [cit. 2011-03-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-12-26. 
  4. Ředitel – Gymnázium J. A. Komenského Uherský Brod. www.gjak.cz [online]. [cit. 2011-03-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-12-26. 
  5. a b Historie školy – Gymnázium J. A. Komenského Uherský Brod. www.gjak.cz [online]. [cit. 2011-03-24]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2010-12-26. 
  6. Folklor i Beatles. V Moravských dětech zpívají studenti z gymnázia v Uherském Brodě [online]. Český rozhlas [cit. 2019-09-21]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]