Gymnázium Karviná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gymnázium Karviná
Informace
Právní formapříspěvková organizace
ZřizovatelMoravskoslezský kraj
Datum založení1953
Poloha
MěstoKarviná
AdresaMírová 1442/2, Karviná, 735 06, Česko
Zeměpisné souřadnice
Map
Identifikátory
IČO62331795 (VR)
REDIZO600016480
Oficiální webwww.gym-karvina.cz
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gymnázium Karviná je osmileté (pro absolventy 5. tříd základních škol) a čtyřleté gymnázium s všeobecným zaměřením. Vzniklo v roce 1953 jako Střední všeobecně vzdělávací škola Karviná (SVVŠ), na gymnázium bylo přejmenováno v roce 1970.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Střední školy pro univerzitní studium se po válce nacházely v Orlové či Českém Těšíně. SVVŠ (střední všeobecně vzdělávací škola) Karviná (název Gymnázium Karviná škola ziskala v září roku 1970) vznikla v roce 1953 návrhem okresního školního inspektora Josefa Kaloče. Prvním místem výuky byla chátrající budova bývalé Masarykovy školy v Karviné 2.

Aprobovaní vyučující se sháněli obtížně a výuka probíhala v katastrofálních podmínkách. Od 1. září 1954 se výuka přesunula do budovy Jiráskovy školy na ulici Komenského v Karviné 1. Vedle klasických předmětů probíhala výuka i ve vlastní školní dílně či skleníku. Postoj k žádosti o přidělení nové, prostornější školy byl pozitivní, proto začala karvinská SVVŠ působit od 1. září 1969 na bývalé ZŠ Rudé Armády v Karviné-Hranicích.

Ve školním roce 1975/76 se výuka přesunula do prostor budovy ZŠ Mírová v Karviné 6, kde funguje dodnes. Muselo dojít ke kompletní rekonstrukci budovy. Byl otevřen bufet, vznikly 2 počítačové učebny, učebna geografie, keramická dílna, posilovna, byl zaveden internet ve školní knihovně. Ještě dříve, než došlo k velkým úsporným opatřením, byla přebudována kotelna na plyn a školní budova dostala novou fasádu a plastová okna. Na školním hřišti přibylo pískoviště pro plážový volejbal a byla opravena kanalizace.

Ředitelé[editovat | editovat zdroj]

Seznam od roku 1953[1]:

Jméno Odkdy Dokdy
Jiří Karas (nar. 1922) 1953 1967
František Escher (nar. 1914) 1967 1970
Jaroslav Šrom (nar. 1932) 1970 1990
RNDr. Bohumil Vévoda (nar. 1952) 1990 2017
Mgr. Miloš Kučera 2017 (nyní)

Koncepce školy[editovat | editovat zdroj]

Po roce 1989 byl gymnáziu vrácen charakter akademického vzdělávání v oblasti všeobecně vzdělávacích předmětů. Na gymnáziu v Karviné běží dva druhy studia. U obou druhů jsou přijímací zkoušky a studium je zakončeno maturitou. Škola se profiluje jako vysoce kvalitní vzdělávací ústav, který poskytuje svým studentům nejen široké vzdělání, ale i přátelské zázemí. Žáci gymnázia se učí dva cizí jazyky. Prvním jazykem je angličtina, druhý cizí jazyk si volí žáci z nabídky čtyř jazyků - němčina, francouzština, ruština a španělština. Dále je jako nepovinný předmět nabízena výuka latinského jazyka. V posledních dvou ročnících studia si žáci mohou volit z široké nabídky volitelných předmětů. Žáci mají možnost si doplnit jazykové vzdělání konverzačními předměty v příslušných jazycích a výukou reálií o zemi, jejíž jazyk se učí. Při nepovinných jazykových zahraničních exkurzích navštívili studenti gymnázia v uplynulých pěti letech 15 evropských států a krátkodobě i africký kontinent. Od roku 2022 je gymnázium díky spolupráci s Technickou univerzitou v Liberci zapojeno do mnoha projektů týkajících se moderních didaktických metod. Z toho vzešly i inovativní výukové předměty Mapa evropských a globálních souvislostí nebo Textový editor.[2]

Gymnázium má také mnoho odborných učeben. Nachází se zde například specializované laboratoře pro fyziku, chemii a biologii. A pro výuku cizích jazyků slouží jazyková laboratoř ROBOTEL[3].

V současné době je gymnázium aktivní v několika projektech. Například Erasmus+[4], GLOBE[5] a skupina žáků se také realizuje v programu DOfE (Duke of Edinbourgh’s International Award)[6].

Areál školy[editovat | editovat zdroj]

Hřiště Nadace ČEZ[editovat | editovat zdroj]

V listopadu 2003 byla na pozemku Gymnázia Karviná zahájena stavba nového moderního hřiště s umělým povrchem, a i přes nepřízeň počasí byla otevřena dne 20. května 2004. Plocha je vhodná pro kolektivní sporty, hlavně házenou, basketbal a volejbal. Hřiště bylo pojmenováno podle projektu Nadace Duhové energie, která přispěla architektonickým návrhem a dvoumilionovým grantem. První sportovní Duhové hřiště v republice vzniklo díky spolupráci Moravskoslezského kraje, Gymnázia Karviná, Elektrárny Dětmarovice a již zmíněné Nadace Duhové energie. Cílem projektu je podpořit sportovní aktivity všech věkových skupin.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Historie | Gymnázium Karviná, příspěvková organizace. www.gym-karvina.cz [online]. [cit. 2019-11-22]. Dostupné online. 
  2. "Textový editor" - mezioborový dovednostní předmět vzešlýz Didaktického inkubátoru v konkrétním provozu školy: první a druhá fáze inkubace. www.rizeniskoly.cz [online]. [cit. 2023-03-06]. Dostupné online. 
  3. S.R.O, POLAR televize Ostrava. Karvinská škola se rozrostla o pět nových učeben | Karviná | Zprávy | POLAR TV. polar.cz [online]. [cit. 2019-11-22]. Dostupné online. 
  4. Erasmus+ | Gymnázium Karviná, příspěvková organizace. www.gym-karvina.cz [online]. [cit. 2019-11-22]. Dostupné online. 
  5. Globe | Gymnázium Karviná, příspěvková organizace. www.gym-karvina.cz [online]. [cit. 2019-11-22]. Dostupné online. 
  6. DofE | Gymnázium Karviná, příspěvková organizace. www.gym-karvina.cz [online]. [cit. 2019-11-22]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]