Guido Cavalcanti

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Guido Cavalcanti
Guido Cavalcanti se sienskou družinou „Brigata godereccia", miniatura z 15. století
Guido Cavalcanti se sienskou družinou „Brigata godereccia", miniatura z 15. století
Narození1258
Florencie
Úmrtí29. srpna 1300 (ve věku 41–42 let)
Florencie
Příčina úmrtímalárie
Povoláníbásník a spisovatel
RodičeCavalcante de' Cavalcanti
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Guido Cavalcanti (1259 – srpen 1300) byl italský básník z Florencie[1], autor sonetů, canzon a balad, nejlepší přítel Dantův. Stejně jako Dante byl reprezentantem „sladkého nového stylu“, dolce stil novo.

Cavalcanti se narodil ve vznešené guelfské rodině, jeho otec byl Cavalcante de Cavalcanti. V roce 1267 se oženil s Bice, dcerou Farinaty degli Uberti[2], vůdce florentských ghibellinů, ale sám zůstal v „bílé“ frakci strany guelfů. V roce 1284 se stal členem městské rady. 24. června 1300 byl po porážce guelfů spolu s dalšími spolustraníky vyhoštěn z Florencie a odešel do Sarzany[3]. 19. srpna téhož roku se nemocný vrátil do Florencie, ale zemřel po několika dnech, pravděpodobně 29. srpna.

Do angličtiny Cavalcantiho básně přeložil počátkem 20. století Ezra Pound, a tím pozapomenutého italského básníka opět uvedl v širší známost. Nejpopulárnějším Cavalcantiho dílem je pravděpodobně balada I’prego voi che di dolor parlate (Já prosím vás, kteří mluvíte o bolu).

Rime di Guido Cavalcanti, 1813

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Sonnets and Ballate of Guido Cavalcanti with translations of them and an Introduction by Ezra Pound, Stephen Swift and Co. Ltd., London 1912.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]