Guernseyský skot

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Guernseyský skot
kráva plemene guernsey
kráva plemene guernsey
Základní informace
Země původuAnglieAnglie Anglie
Stupeň prošlechtěníušlechtilé plemeno
Směr užitkovostimléčné plemeno
Tělesná charakteristika
Hmotnost samce700 - 900 kg[1]
Hmotnost samice500 - 560 kg[1]
Výška samce †130 - 132 cm[1]
Výška samice †120 - 125 cm[1]
Tělesný rámecmalý
Barvasvětle žlutá až tmavě červená se světlými skvrnami
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah v kategorii na Commons
† výška uváděna v kohoutku

Guernseyský skot, též guernsey, je dojné plemeno skotu malého vzrůstu, které pochází z ostrovů Guernsey, Alderney a Sark v průlivu La Manche. Má blízko k plemenu skotu z blízkého ostrova Jersey, jerseyskému skotu, a tato dvě plemena se označují jako plemena kanálová. Chován je především ve Velké Británii a v Severní Americe, v Česku je pouze několik kusů.[1] Celosvětově však populace není velká a stavy zvířat se snižují.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Plemeno vzniklo ze skotu dovezeného mnichy, kteří jako první osídlily ostrovy v průlivu La Manche. Tento původní skot pocházel pravděpodobně z Bretaně a z Normandie.[1] Zákaz dovozu skotu, který byl vydán v roce 1789, následně izoloval populaci skotu na ostrovech. Oficiální plemenná kniha byla vydána v roce 1888.[1]

Charakteristika[editovat | editovat zdroj]

Guernseyský skot je výrazně dojné plemeno malého tělesného rámce s jemnou, ušlechtilou hlavou, jemnou kostrou a slabým osvalením. Vemeno je velké, polovejčitého tvaru. Zvířata jsou rohatá. Srst je zbarvená v odstínech od světle žluté po tmavě červenou, hlava je pigmentovaná s bílou lysinou, mulec je růžový. Časté jsou světlé skvrny, ocas je bílý.

Užitkovost je jednostranná, mléčná, mléko obsahuje velké množství beta-karotenu, který mu dává typickou žlutou barvu. Vysoký je též obsah mléčného tuku. V roce 2001 dosahovaly krávy tohoto plemene v Anglii a Walesu průměrné roční užitkovosti 5 070 kg mléka s obsahem tuku 4,7 % a obsahem bílkoviny 3,6 %.[1]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e f g h SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Překlad Suchánek Bohumil (část skot). Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5. Kapitola Plemena skotu, s. 54. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SAMBRAUS, Hans Hinrich. Atlas plemen hospodářských zvířat. Praha: Nakladatelství Brázda, 2006. 295 s. ISBN 80-209-0344-5.