Gruyère

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Gruyere)
Gruyère
Základní informace
Místo původuŠvýcarsko
Složení
kravské mléko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gruyère (německy Greyerzer) je tvrdý švýcarský sýr s mnohaletou tradicí výroby.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Gruyère

Název sýru pochází z názvu švýcarského okresu (francouzsky District de la Gruyère, německy Greyerzbezirk), ze kterého sýr pochází. Ve francouzštině se rozlišuje rodem sýr le Gruyère a okres la Gruyère.

Ve Švýcarsku je produkován od roku 1113, ale zmínky o sýru z oblasti, kde se dnes Gruyère vyrábí, pocházejí již z roku 116 n. l. Oficiální název sýr získal v roce 1762, kdy byl Gruyère Francouzskou akademií zařazen do jejího slovníku. V roce 2009 se ho vyrobilo ve Švýcarsku přes 26 000 tun, čímž překonal poprvé v historii ementál. [1] Gruyére se vyrábí v několika kantonech ve Švýcarsku. Jedná se především o kanton Fribourg v západním Švýcarsku, ale jeho výroba probíhá i v kantonech Vaud, Neuchâtel či Jura.

Vlastnosti[editovat | editovat zdroj]

Je to tvrdý sýr z nepasterizovaného kravského mléka. Obsah tuku v sušině je 49 až 53 %. Jeho střed je slámové barvy. Kůrka je tvrdá, rezavé barvy. Doba jeho zrání je 3–25 měsíců. Tento sýr má bohatou škálu chutí od ovocné až po ořechovou.

Gruyère de France[editovat | editovat zdroj]

Gruyère de France

Ve francouzských regionech Savojsko a Franche–Comté se vyrábí sýr s podobným názvem, pod ochrannou známkou Gruyère de France. Jedná se též o sýr z nepasterizovaného kravského mléka, s chrakteristickými otvory velikosti hrášku až třešně.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Archivovaná kopie. archives.24heures.ch [online]. [cit. 2012-04-07]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2012-02-06. 
  2. Fromage Gruyère de France [online]. Le Syndicat Interprofessionnel du Gruyère de France [cit. 2023-06-20]. Dostupné online. (francouzsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]