Grundtvigs Kirke

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grundtvigs Kirke
Grundtvigs Kirke
Grundtvigs Kirke
Místo
StátDánskoDánsko Dánsko
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevDánská národní církev
ZasvěceníNikolaj Frederik Severin Grundtvig
Architektonický popis
ArchitektPeder Vilhelm Jensen-Klint
Stavební slohnovogotika a expresionismus
Výstavba1940
Specifikace
Délka76 m
Šířka35 m
Výška49 m
Další informace
AdresaPå Bjerget 5B, 2400 København NV, Kodaň, DánskoDánsko Dánsko
UlicePå Bjerget
Oficiální webOficiální web
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Logo Wikimedia Commons galerie na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Grundtvigs Kirke je luterský kostel v Kodani (distrikt Bispebjerg), postavený v roce 1940 architektem Pederem Vilhelmem Jensenem-Klintem (1853-1930). Jde o jeden z mála příkladů expresionistické sakrální architektury.

Stavba[editovat | editovat zdroj]

Peder Vilhelm Jensen-Klint se při návrhu kostela snažil zkombinovat typické prvky dánských vesnických kostelů (primárním stavebním materiálem jsou žluté cihly), gotických katedrál (dispozice interiéru, absence ornamentálních prvků) a expresionistické architektury.

Základní kámen byl položen v roce 1921, chrám byl dokončen v roce 1940 (od roku 1930 stavbu vedl architektův syn Kaare). Jensen-Klint navrhl i několik okolních staveb (dánsky se tato skupina budov označuje jako På Bjerget), v nichž se nachází farní budovy i bytové prostory; všechny jsou v podobném architektonickém stylu, aby se kostel nacházel v harmonickém prostředí.

Věž je vysoká 49 metrů, stavba je dlouhá 76 a široká 35 metrů, kapacita chrámu je 1440 míst. Stavbou se inspiroval architekt Guðjón Samúelsson při stavbě slavného reykjavíckého chrámu Hallgrímskirkja.

Využití[editovat | editovat zdroj]

Chrám je věnován památce dánského spisovatele a filosofa N. F. S. Grundtviga, jednoho z nejvýznamnějších představitelů dánské kultury. Využívá ho luteránská církev, je celoročně přístupný veřejnosti, pravidelně se v něm pořádají koncerty (v chrámu se nachází největší varhany ve Skandinávii od firmy Marcussen). Díky svému značně neobvyklému vzhledu patří k nejznámějším církevním stavbám v Kodani.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]