Great Bernera

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Most propojující Berneru s Lewisem a megalitický objekt CalanishVII

Great Bernera (gaelsky Beàrnaraigh Mòr), často pouze Bernera, je ostrov ve skotském souostroví Vnější Hebridy nedaleko severozápadního pobřeží ostrova Lewis, s nímž je spojen silničním mostem. S rozlohou 21 km² je mezi skotskými ostrovy na 34. místě. Sčítání lidu z roku 2011 uvádí 252 obyvatel.[1] Největším sídlem na ostrově je vesnice Breaclete.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Jméno ostrova pochází se staronorského bjarnar-øy, „Björnův ostrov“, vikingský vliv dokládají i místní jména na ostrově, první osídlení však pochází z doby předvikingské. Nedaleko vyústění mostu se nachází megalitický objekt Callanish VIII, půlkruhová formace menhirů, související s megalitickým monumentem Callanish Stones na protilehlé straně mořské úžiny. Nedaleko od CalLanish VIII jsou ruiny brochu Dun Barraglom. V lokalitě Bostadh jsou zbytky sídliště z doby železné.

Geografie a příroda[editovat | editovat zdroj]

Ostrov je 8 kilometrů dlouhý a 3 km široký, nejvyšší bod Sealabhal Bhiorach je 87 metrů nad mořem. V okolních vodách žijí bezobratlí (mlži, mořské hvězdice aj.), ryby a tuleni. Na ostrově s několika sladkovodními jezírky hnízdí ptáci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Great Bernera na anglické Wikipedii.

  1. Census 2011. Dostupné online.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]