Velká mešita (Paříž)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Grande Mosquée)
Velká mešita
Velká mešita v Paříži
Velká mešita v Paříži
Poloha
StátFrancieFrancie Francie
Zeměpisné souřadnice
Velká mešita
Velká mešita
Architektonický popis
ArchitektMaurice Tranchant de Lunel
Stavební slohmaurský sloh
Odkazy
Webwww.grandemosqueedeparis.fr
Rejstřík památekPA00088481
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Velká mešita v Paříži (francouzsky Grande Mosquée de Paris) je nejstarší mešita ve Francii s 33 m vysokým minaretem. Nachází se v Latinské čtvrti v 5. obvodu v Paříži. Byla otevřena v roce 1926. Od roku 1983 je chráněná jako historická památka. Mešita obsahuje modlitebnu vyzdobenou podle stylů arabského světa, madrasu, knihovnu, konferenční místnost, restauraci, čajovnu, parní lázeň a obchody.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První neúspěšný návrh na stavbu mešity podal již v roce 1895 Comité de l'Afrique française (Výbor francouzské Afriky). Rozhodnutí o výstavbě mešity v Paříži, první mešity postavené ve Francii, bylo přijato po první světové válce na památku padlých muslimů, kteří bojovali za Francii. Stavbu financovala Francie na základě zákona z 19. srpna 1920. Bylo vybráno staveniště na místě bývalé nemocnice Pitié. Základní kámen byl položen v roce 1922 a 16. července 1926 proběhlo slavnostní otevření, kterého se zúčastnili francouzský prezident Gaston Doumergue a marocký sultán Mulai Yusuf. Mešita byla postavena v hispano-maurském stylu.

Současnost[editovat | editovat zdroj]

Pařížská mešita slouží jako mateřská mešita francouzských mešit. Od roku 1992 ji vede rektor Dalil Boubaker. Politické napětí mezi Marokem a Alžírskem donutilo marocké muslimy vybudovat si vlastní mešitu v Évry.

Mešita je otevřena turistům po celý rok, s výjimkou prostor určených pro kázání imámů, čtení Koránu, modliteb a meditací vyhrazené pro praktiky islámu. Prohlídka je zdarma pro muslimy a zpoplatněná pro ostatní.

V mešitě se nachází arabská restaurace s kuchyní ze zemí Maghrebu, čajovna, hammam (parní lázeň) a obchody s tradičními arabskými předměty.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Grande Mosquée de Paris na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]