Granát (pivo)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Staropramen Granát
Staropramen Granát
Staropramen Granát
Základní informace
Kategoriepivo
Vznik1884
PivovarStaropramen Česko
Druh pivatmavý ležák
Obsah alkoholu5 %

Granát je název několika různých polotmavých i tmavých piv, vyráběných v různých českých a moravských pivovarech. Název piva je odvozen od zlatavo-rudé granátové barvy pivního moku.

Zřejmě první pivo s názvem Granát začal vařit pivovar na Smíchově. Jeho původní receptura je z roku 1884. V období mezi dvěma světovými válkami byl smíchovský Granát velice populární. Začátkem druhé světové války se však pivo s tímto názvem přestalo vyrábět.[1]

Výroba piva Granát byla na Smíchově obnovena krátce před koncem 20. století, kdy byl v rámci marketingové strategie nejprve prodáván pod názvem Millenium. Pro velký zájem se pak v roce 2002 dostal do stálé nabídky Staropramenu a to i pod původním názvem Granát. Původní receptura Granátu byla pro vaření současného Millenia/Granátu určitým způsobem modernizována.[2] Smíchovský Granát se připravuje speciální metodou sypání a používají se k tomu jak světlé, tak i speciální slady.

Úspěchem a originálním názvem smíchovského Granátu se v minulosti inspirovaly i další tuzemské pivovary, které svůj vlastní Granát podle svých vlastních receptur vyráběly v minulosti, nebo je vaří v současnosti.[3]

Piva značky Granát (výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • Staropramen Granát (5 % vol.) polotmavý ležák, vyrábí pivovar Staropramen
  • Pernštejn Granát (5,7 % vol.) polotmavý ležák, vyrábí Pivovar Pardubice
  • Protivínský Granát (4.6 % vol.) polotmavý ležák, vyrábí pivovar Platan v Protivíně
  • Granát (4,5 % vol.) tmavý ležák, vyrábí pivovar Černá Hora

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. KOL.:. Jak vytvořit atraktivní obchodní název firmy, služby, produktu, značky. Praha: NZB, 2014. 340 s. ISBN 978-80-904272-7-3. S. 205. 
  2. http://blog.abchistory.cz/pivo-staropramen-a-jeho-marketing.htm
  3. http://blog.abchistory.cz/pivovary-lobkowicz-pivni-specialy.htm