Grampiany

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Grampiany
Grampian Mountains
Nejvyšší bod1 344 m n. m. (Ben Nevis)

Nadřazená jednotkaSkotská vysočina
Sousední
jednotky
Northwest Highlands, Central Lowlands

SvětadílEvropa
StátSpojené královstvíSpojené království Spojené království
Grampiany na mapě Skotska
Grampiany na mapě Skotska
Map
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Grampiany (anglicky Grampian Mountains) je pohoří, které se nachází ve střední části Skotska, na severu Velké Británie. Jedná se o nejvyšší hornatinu Skotska i Velké Británie. Nejvyšší horou je Ben Nevis (1 344 m),[1] druhou nejvyšší horou je Ben Macdui (1 309 m). Pohoří se rozkládá od jihozápadu k severovýchodu, je součástí Skotské vysočiny.

Geografie[editovat | editovat zdroj]

Reliéf má středohorský charakter se zaoblenými vrcholy, místy ale velmi příkrými, skalnatými svahy. Vrcholy hor mají obvykle nadmořskou výšku okolo 1 000 m. Hranice lesa je v nadmořské výšce 400 až 500 m, les se tak objevuje pouze při úpatí hor. Výše se vyskytují křoviny, travnaté porosty, vřesoviště a rašeliniště. Podnebí je oceánské, s výraznými srážkami a vysokou vlhkostí vzduchu.[2]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Geografický místopisný slovník světa. Odb. red. H. Bradnová ... [a kol.]. 1. vyd. - Praha : Academia, 1993. 924 s. ISBN 80-200-0445-9. S. 256.
  2. ŠLÉGL, Jiří a kol. Světová pohoří: přehledové i podrobné mapy, turistické trasy, alpinismus, sport, fauna a flóra, podnebí. Evropa. Praha : Knižní klub, 1999. S. 97.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]