Gottfried van Swieten

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gottfried van Swieten
Narození29. října 1733
Leiden
Úmrtí29. března 1803 (ve věku 69 let)
Vídeň
Alma materTereziánská akademie ve Vídni
Povoláníknihovník, diplomat, libretista, hudební skladatel a politik
RodičeGerard van Swieten
Funkcevelvyslanec
velvyslanec Svaté říše římské v Prusku
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Baron Gottfried van Swieten (29. října 1733 Leiden29. března 1803 Vídeň) byl rakouský diplomat a knihovník nizozemského původu, mecenáš hudby v Habsburské monarchii.

Život a působení[editovat | editovat zdroj]

Dětství strávil v Holandsku, kde se narodil v rodině lékaře Gerarda van Swietena. Když se roku 1745 jeho otec stal osobním lékařem císařovny Marie Terezie, přiestěhoval se do Vídně. Byl vychován v jezuitských školách, působil jako diplomat v Bruselu, Paříži, Varšavě a v letech 1770-1777 v Berlíně. Po návratu do Vídně byl prefektem Císařské dvorské knihovny a předsedou dvorské cenzurní komise.

Hudba[editovat | editovat zdroj]

Spolupracoval a znal se s řadou skladatelů a hudebníků jako Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart či Ludwig van Beethoven. Swietenovi je věnována Beethovenova Symfonie č. 1 C dur (opus 21).

Zásadním způsobem ovlivnil tvorbu W. A. Mozarta, protože ho seznámil s hudbou a kompozicemi barokních mistrů, především Johanna Sebastiana Bacha a Georga Friedricha Händela. Pozdější skladby W. A. Mozarta jsou tak více polyfonní a využívají kontrapunktických forem, jako je například fuga.

Swieten se podílel také na vzniku jednoho z největších děl Josepha Haydna, Rakouské císařské hymny, a napsal text k Haydnovu oratoriu "Roční období".

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Ottův slovník naučný, heslo van Swieten, Gottfried. Sv. 24, str. 466

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]