Goralé

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Goralové)
Polský goralský mužský sbor z Jablunkova

Goralé (polsky Górale; těšínským nářečím Gorole; slovensky Gorali nebo i starší Horali[1][2]; tj. „horalé“, přičemž uvedené názvy se píší v některých zdrojích velkým, v jiných malým počátečním písmenem) jsou obyvatelé hornatých oblastí jižního Polska, severního Slovenska a severovýchodního Česka (Těšínsko). Ve svém širším vymezení však žijí také v Bukovině na západní Ukrajině a v severním Rumunsku. Je to tak etnická skupina žijící podél severního karpatského oblouku.

Goralové mluví goralskými dialekty, které jsou polského původu s příměsí slovenštiny a rumunštiny a také albánštiny.[3] Kulturně jsou spříznění hlavně s Lemky, Huculy a Bojky.

Návštěva Hanse Franka v Zakopaném v listopadu 1939

Poláky uváděný údajný polský původ a národní charakter Goralů sloužil jako základ polských územních požadavků v československo-polských pohraničních sporech, zejména na Oravě a Spiši. Podobným způsobem se snažili využít Goraly Němci v době druhé světové války a tvrdili, že Goralé jsou německého původu (tzv. Goralenvolk).

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Mapa osídlení goralských skupin

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Horali in: Pyramída-encyklopedický časopis moderného človeka, č. 42, 1974.
  2. goral in: Peciar, Š. (ed.): Slovník slovenského jazyka, 1959–1968.
  3. Papers Presented at the Fifth Common Property Conference: Reinventing the Commons, the International Association for the Study of Common Property, 24-28 May 1995, Bodø, Norway. [s.l.]: International Association for the Study of Common Property 822 s. Dostupné online. (anglicky) Google-Books-ID: _YvtAAAAMAAJ. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • DUDÁŠOVÁ-KRIŠŠÁKOVÁ, Júlia. Goralské nárečia: z pohľadu súčasnej slovenskej jazykovedy. [s.l.]: Vydavatelstvo Prešovskej univerzity, 2016. Dostupné online. ISBN 978-80-555-1714-8. Vysokoškolská učebnice. 

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]