Google Wave

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Google Wave
Logo
VývojářApache Software Foundation a Google
První vydání27. května 2009
Vyvíjeno vGoogle Web Toolkit a Java
Typ softwaruwebová aplikace, počítačová platforma, software pro spolupráci a framework
LicenceApache License, Version 2.0
Webwave.google.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Google Wave byl projekt představený společností Google 28. května 2009 na konferenci Google I/O. Jednalo se o webovou aplikaci a počítačovou platformu snažící se sjednotit e-mail, instant messaging, wiki a sociální sítě. V průběhu roku 2009 byl Google Wave postupně zpřístupňován vybraným uživatelům, pro veřejnost byl vydán 19. května 2010; 4. srpna 2010 však byl vývoj projektu ukončen, neboť podle Googlu nezaznamenal dostatečný zájem uživatelů.[1][2]

Funkce[editovat | editovat zdroj]

Základem systému je tzv. wave (anglicky vlna; logo projektu tvoří barevná vlna ve tvaru písmene W), což je komunikační prostor sdílený mezi několika uživateli, který může sloužit různým formám komunikace a sdílení informací.

Systém fungoval na otevřeném protokolu Google Wave Federation Protocol (založeném na XMPP), poskytovat API a většina zdrojového kódu měla být uvolněna jako open source.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PAUL, Ryan. Wave cancellation: Google gives up on next-gen messaging platform. Ars Technica [online]. 2010-08-04 [cit. 2010-08-05]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. Zdeněk Večeřa: Google Wave neuspěl, skončil jeho vývoj, Živě.cz, 5. 8. 2010

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]