Giv'at ha-More

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Giv'at ha-More
גבעת המורה
Celkový pohled na masiv Giv'at ha-More
Celkový pohled na masiv Giv'at ha-More

Vrchol515 m n. m.
Poloha
SvětadílAsie
StátIzraelIzrael Izrael
PohoříGiv'at ha-More
Souřadnice
Giv'at ha-More
Giv'at ha-More
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Giv'at ha-More (hebrejsky: גבעת המורה, anglicky: Giv'at ha-More nebo Moreh) je horský masiv v severním Izraeli, který na severovýchodní straně vystupuje z roviny Jizre'elského údolí. Nejvyšší vrchol dosahuje nadmořské výšky 515 metrů, zatímco dno Jizre'elského údolí se nachází ve výšce 50–100 metrů. Na severní straně přechází Giv'at ha-More v planiny Dolní Galileji, ze které cca 8 kilometrů odtud vystupuje další izolovaný masiv hory Tavor. Na východní straně navazuje na Giv'at ha-More planina Ramot Isachar. K jihovýchodu se Giv'at ha-More sklání do Charodského údolí, které pak ústí do údolí řeky Jordán.

Giv'at ha-More se zmiňuje v Bibli jako návrší Móre (například Kniha Soudců 7,1). Táhl tudy při své válečné výpravě bilbický Gideon.[1]

Arabové nazývali tuto horu Džebel Dachi podle muslimské svatyně Nabi Dachi umístěné na jejím vrcholku. Ve 20. století byla v údolí pod horou založena Afula jako židovské centrum tohoto regionu. Afula postupně expandovala z rovinaté nížiny na svahy Giv'at ha-More, kde existuje čtvrť Afula ha-Ce'ira.[2] Během války za nezávislost v roce 1948 byla tato oblast zcela ovládnuta izraelskými silami, ale místní arabské obyvatelstvo nebylo vysídleno. Na svazích hory se tak rozkládá několik arabských vesnic – zejména ad-Dachi a Najn.

Vlastní centrální část Giv'at ha-More je přírodní rezervací, částečně zalesněnou díky aktivitám Židovského národního fondu.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Sd 7, 1 (Kral, ČEP)
  2. a b גבעת המורה-שמורת טבע [online]. bet-alon.co.il [cit. 2010-03-02]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2015-12-17. (hebrejsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]