Giovanni Giacomo Tencalla

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Giovanni Giacomo Tencalla
Narození1593
Bissone
Úmrtí1653 (ve věku 59–60 let)
Bissone
Povolánísochař, architekt a stavitel
DětiGiovanni Pietro Tencalla
Carpoforo Tencalla
RodTencalla
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Giovanni Giacomo Tencalla byl italsko-švýcarský architekt původem z Bissone, Švýcarsko. Jeho životní data jsou neznámá. Je otcem malíře Carpofora Tencally. Vztah k dalšímu v českých zemích působícímu Tencallovi, Giovannimu Pietrovi, není jasný.

Život[editovat | editovat zdroj]

Giovanni Giacomo Tencalla je doložen roku 1629 v Polsku jako stavitel. Roku 1630 vstoupil do služeb knížete Maxmiliána z Lichtenštejnu (1578-1643) a vyprojektoval pro něho řadu staveb (např. zámek v dolnorakouském Rabensburgu, farní kostel ve Valticích, přestavba zámku v Lednici, přestavba zámku v Bučovicích aj.). Poté, co se v roce 1638 ve Valticích zřítila kopule kostela, byl však z lichtenštejnských služeb bez milosti propuštěn. Získal však zakázky jinde – od příslušníků jiného mocného moravského šlechtického rodu, Ditrichštejnů (kostel svaté Anny v Mikulově, Ditrichštejnský palác v Brně).

Stavby a projekty[editovat | editovat zdroj]

Fotogalerie[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Rūstis Kamuntavičius et alii: Artisti del lago di Lugano e del Mendrisiotto in Lituania, in Gli artisti del lago di Lugano e del Mendrisiotto nel Granducato di Lituania (dal XVI al XVIII sec.), Hrsg Giorgio Mollisi, «Arte&Storia», Edizioni Ticino Management, anno 13, numero 59, agosto-ottobre 2013, Lugano 2013.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]