Giambattista Basile

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Giovanni Battista Basile)
Giambattista Basile
Rodné jménoGiovanni Battista Basile
Narození15. února 1566
Giugliano in Campania
Úmrtí23. února 1632 (ve věku 66 let)
Giugliano in Campania
PseudonymGian Alesio Abbattutis
Povoláníspisovatel, básník, autor dětské literatury a politik
Významná dílaPentamerone
Lirici marinisti by Giambattista Basile
PříbuzníAdriana Basile (sourozenec)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Giambattista Basile (1566?, Giugliano in Campania23. února 1632, Giugliano in Campania) byl neapolský barokní básník, dvořan a sběratel pohádek.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v neapolské rodině pocházející z vrstvy. Rok jeho narození 1566, který uvádějí některé zdroje, je v rozporu s rokem 1575, který uvádí jeho životopisec Benedetto Croce.[1] Basile byl během své kariéry dvořan a voják u různých italských knížat, včetně benátského dóžete. V Benátkách začal psát poezii. Později se vrátil do Neapole, aby sloužil jako dvořan pod záštitou Dona Marina I Caracciolo, avellinského prince, jemuž věnoval svoji idylu L'Aretusa (1618). V době své smrti dosáhl hodnosti hraběte z Terrone (Conte di Torrone).

Basileho nejstarší známá literární tvorba je z roku 1604 v podobě předmluvy k hrdinskému eposu Vaiasseide (v neapolštině) jeho přítele, neapolského spisovatele Giulia Cesare Corteseho. Následující rok byla jeho villanella Smorza crudel amore zhudebněna a v roce 1608 publikoval svoji báseň Il Pianto della Vergine.

Basile je zmiňován hlavně v souvislosti s jeho sbírkou neapolských pohádek (v neapolštině) s názvem Lo cunto de li cunti overo lo trattenemiento de peccerille (česky: Pohádka pohádek, aneb zábava pro nejmenší), také známé jako Il Pentamerone. Sbírku publikovala posmrtně ve dvou svazcích jeho sestra Adriana v Neapoli v roce 1634 a 1636 pod pseudonymem Gian Alesio Abbatutis. Sbírka známá jako Pentamerone byla po nějakou dobu zapomenuta, pozornost si znovu získala, když ji bratři Grimmové označili jako první národní sbírku pohádek. Mnoho z těchto pohádek jsou nejstarší existující varianty známých pohádek jako Šípková Růženka, Popelka aj.[2]

Zemřel jako místodržící rodného města Giugliano in Campania při velké epidemii v roce 1632 a je pohřben ve zdejším kostele sv. Žofie (chiesa di Santa Sofia); ve městě je ulice nesoucí jeho jméno (Via Giambattista Basile).

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Český překlad[editovat | editovat zdroj]

  • Giambattista Basile, Pentameron aneb Pohádka pohádek. Z neapolského originálu Il Pentamerone del Cavalier Giovan Battista Basile ovvero Lo cunto de li cunti, Napoli 1788 přeložil Jan Brechensbauer. SNKLU, Praha 1961.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Giambattista Basile na anglické Wikipedii.

  1. Lo cunto de li cunti (Il Pentamerone): Testo conforme alla prima stampa del MDCXXXIV - VI;. 1, 2
  2. BOLKOVÁ, Anna. Pohádková tradice v Itálii: Calvinova sbírka Fiabe italiane. Praha, 2013. 71 s. bakalářská práce. FF UK, Ústav románských studií. Vedoucí práce PhDr. Mgr. Alice Flemrová, Ph.D.. s. 17–18.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SWANN JONES, Steven. The Fairy Tale: The Magic Mirror of Imagination. New York: Psychology Press, 2002. 156 s. ISBN 9780415938914. (anglicky) 
  • CROCE, Benedetto. The Fantastic Accomplishment of Giambattista Basile and His Tale of Tales. In: Jack Zipes. The Great Fairy Tale Tradition: From Straparola and Basile to the Brothers Grimm. New York: W W Norton, 2001. Dostupné online. ISBN 0-393-97636-X. (anglicky)

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]