Gertruda Babenberská (1150)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gertruda Babenberská
Česká kněžna
Portrét
Narození1118?
Úmrtí4. srpna 1150
Praha
PohřbenaStrahovský klášter
PředchůdceAdléta Arpádovna
NástupceJudita Durynská
ManželVladislav II.
PotomciBedřich
Vojtěch III. Salcburský
Anežka Přemyslovna
Svatopluk
DynastieBabenberkové
OtecLeopold III. Babenberský
MatkaAnežka Sálská
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gertruda Babenberská (1118?4. srpna 1150 Praha) byla česká kněžna, první manželka Vladislava II.

Život[editovat | editovat zdroj]

Gertruda v klášteře Doksany

Byla dcerou rakouského vévody Leopolda III., později svatořečeného, a jeho manželky Anežky Sálské. Z matčiny strany měla nevlastního bratra římskoněmeckého krále Konráda III., kterého měla Anežka s prvním manželem Fridrichem. Gertruda byla také vnučkou císaře Jindřicha IV., který byl otcem Anežky. Dalšími jejími bratry byli rakouští vévodové Leopold IV. Babenberský a Jindřich II. Babenberský. Gertrudina sestra Anežka se provdala za polského knížete Vladislava II. Vyhnance.

Za českého knížete Vladislava II. se provdala v roce 1140. V době obležení Prahy v roce 1142 uhájila se švagrem Děpoltem Pražský hrad před Konrádem II. Znojemským, zatímco Vladislav žádal o pomoc Konráda III. Často bývala přítomna Vladislavově zakladatelské činnosti.

Byla to prý právě Gertruda, díky komu Vladislav pozval do země nové církevní řády – premonstráty a cisterciáky, později i johanity. Pro ně Vladislav vybudoval nové kláštery, (např. Strahovský klášter, klášter Plasy, klášter Pomuk, Želivský klášter, klášter Doksany). Roku 1144 se Gertruda podílela na vzniku ženské premonstrátské kanonie v Doksanech. Manželovi porodila čtyři děti, zemřela po deseti letech manželství ve věku asi 30 let.

Téhož roku dne 4. srpna nastoupila cestu všeho těla paní Kedruta kněžna, která šlechetností mravů ještě nad svůj královský původ vynikala, a jest pochována jak si byla přála, v tomtéž klášteře Strahovském, jemuž byla mnoho statků darovala...
— Vincentius[1]

Nejdříve byla pohřbena ve Strahovském klášteře a později byly její ostatky přeneseny do kláštera v Doksanech. V Doksanech, v klášterním refektáři je Gertrudina postava na barokní fresce „Založení doksanského kláštera" od Josefa Redelmayerea a je i součástí mariánského sousoší na druhém nádvoří.[2]

Vývod z předků[editovat | editovat zdroj]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Fontes Rerum Bohemicarum. Příprava vydání Josef Emler; překlad Václav Vladivoj Tomek. Svazek II. Praha: Museum Království českého, 1874. 571 s. Dostupné v archivu pořízeném dne 2011-05-24. Kapitola Letopis Vincenciův, s. 420. (latinsky) Dále jen Letopis Vincenciův.  Archivováno 24. 5. 2011 na Wayback Machine.
  2. www.ceskestredohori.cz

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Česká kněžna
Předchůdce:
Adleyta Arpádovna
11401150
Gertruda Babenberská (1150)
Nástupce:
Judita Durynská