Gerald Scarfe

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gerald Scarfe
Narození1. června 1936 (87 let)
St John's Wood
Alma materSaint Martin's School of Art
Povoláníkarikaturista, ilustrátor, designér, animátor, kreslíř poštovních známek, malíř a kreslíř
Oceněníkrálovský průmyslový designér (1989)
komandér Řádu britského impéria
ChoťJane Asherová (od 1981)[1]
DětiKatie Geraldine Scarfe[2]
Alexander David Scarfe[2]
Rory Christopher Scarfe[2]
Webwww.geraldscarfe.com
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gerald Anthony Scarfe, CBE, RDI (* 1. června 1936 St John's Wood, Londýn) je anglický karikaturista a ilustrátor. Stal se známým svou prací pro Sunday Times a ilustracemi pro The New Yorker. Pracoval také pro rockovou skupinu Pink Floyd, výtvarně se podílel na projektu The Wall (1979).

Je ženatý s Jane Asher, kterou poznal v roce 1971 a kterou si vzal v roce 1981.[3] Mají jednu dceru a 2 syny.

Mládí[editovat | editovat zdroj]

Scarfe byl astmatickým dítětem. Strávil mnoho času upoután na lůžko, kde si kreslil pro zábavu a pro vybití své nezměrné kreativity. Říká se, že jeho pozdější výsledky jsou důsledkem právě těchto stavů. Sám později řekl, že za to mohou neschopní lékaři, kteří jej údajně špatně léčili.[4]

Ve 14 se odstěhoval do Hampsteadu, kde byl ovlivněn prací Ronalda Searlea. Studoval na Central Saint Martins College of Art and Design (část University of the Arts London) na Southampton Row (A4200) v Holborn, střední Londýn. Následně chodil i na London College of Printing a East Ham Technical College (později Newham College of Further Education).

Kariéra[editovat | editovat zdroj]

Rané dílo[editovat | editovat zdroj]

Po krátké práci v reklamě, profesi, kterou začal postupně nenávidět, začal Scarfe vydávat své první karikatury v časopise Private Eye (cca 1960–1980). V šedesátém pátém přijal práci v Daily Mail. toto rozhodnutí ho odloučilo od společníka-karikaturisty Ralpha Steadmana, se kterým studoval na East Ham Technical College. Brzy začal Steadman ilustrovat Scarfova díla a vyprodukoval obraz člověka napůl svatého, napůl Supermana, avšak s odpojeným srdcem.[5] V Daily Mail nakonec Gerald strávil pouze rok, během kterého byl poslán kreslit Válku ve Vietnamu.

Práce s Pink Floyd a s Rogerem Watersem[editovat | editovat zdroj]

Scarfe byl osloven Pink Floyd poté, co Roger Waters a Nick Mason zhlédli jeho animovaný BBC film A Long Drawn Out Trip. Scarfovou první prací pro Pink Floyd byla série animovaných sekvencí pro jejich turné In The Flesh, včetně animované verze skladby "Welcome to the Machine".[6] Vytvořil také ilustrace pro album The Wall, a v roce 1982 spolupracoval na filmu Pink Floyd: The Wall, i přesto se však spolu s Watersem pohádal s režisérem Alanem Parkerem během posledních fází střihu filmu. Stejně jako umělecký design, poskytl Scarfe také animace: sekvence bombardování Anglie německým letectvem, zasazeného do skladby „Goodbye Blue Sky“, k soudu v písni „The Trial“, ke kritice konzumu v písni „What Shall We Do Now“, atd. Podílel se také na koncertním zpracování The Wall, kde byly jeho animace promítány na "Zdi".

Pokračoval v práci pro Rogera Waterse i poté, co odešel z Pink Floyd, vytvořil grafiku a animace k Watersově sólovému albu The Pros and Cons of Hitch Hiking (1984) a jeho turné.

Scarfova spolupráce s Watersem byla v roce 2008 oslavena vydáním osmi stránkové, limitované edice "Scarfe On The Wall", která obsahovala monografickou knihu (s rozšířeným interview se Scarfem) podepsanou Rogerem Watersem jako součást kolekce.

Yes Minister[editovat | editovat zdroj]

Lidé, kteří byli Scarfem karikuováni pro úvod a závěr Jistě, pane ministře a Jistě, pane premiére: Paul Eddington, Nigel Hawthorne a Derek Fowlds. Fowlds se údajně pokoušel zakoupit Scarfovy originální skici, byly na něj však příliš drahé.

Hercules[editovat | editovat zdroj]

Scarfe byl v roce 1997 osloven k práci na Disneyho filmu Hercules stvořeného Ronem Clementsem a Johnem Muskerem, dlouhodobými fanoušky, kteří vystoupali k prominenci v Disney po úspěchu filmu The Little Mermaid. Scarfe pracoval jako koncepční umělec postav. Designoval téměř všechny postavy a dohlížel na 900 Disneyho umělců, najatých k adaptaci jeho práce na film.

Millennium Dome[editovat | editovat zdroj]

Byl pozván k vytvoření skulptury Millennium Dome, která byla nazvána "Autoportrétem". Ředitel dómu Gerbeau řekl: "Zrcadla jsou tím, co máme i nemám na naší zemi rádi.".[7]

Divadlo[editovat | editovat zdroj]

Scarfe vytvořil mnoho kulis. Například k adaptaci Fantastic Mr Fox. Později pracoval pro divadelního režiséra Petera Halla na jeho verzi Mozartovy Kouzelné Flétny , která si získala ocenění kritiků. Je také spojen s animováním divadelní show Bat out of Hell Jim Steinmana, obsahující Steinmanovu hudbu.[8]

Ocenění[editovat | editovat zdroj]

22. listopadu 2005 jej britský Press Gazette jako třetího nejvlivnějšího karikaturistu hned za Carlem Gilesem, a Mattem Pritchettem.[9]

Získal také ocenění 'Karikaturista roku' v British Press Awards 2006.

V roce 2008 získal řád Commander of the Order of the British Empire (CBE)[10]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gerald Scarfe na anglické Wikipedii.

  1. Dostupné online. [cit. 2020-08-07]
  2. a b c Darryl Roger Lundy: The Peerage.
  3. GRO Register of Marriages: SEP 1981 13 1708 KEN&CHELSEA - Scarfe = Asher
  4. Gerald Scarfe interview at London Conversation[nedostupný zdroj]
  5. Ralph Steadman biography at the British Cartoon Archive, University of Kent. opal.ukc.ac.uk [online]. [cit. 2009-01-23]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2009-03-04. 
  6. "A Long Drawn-Out Trip: An Interview with Gerald Scarfe" by Michael Simone Reprinted from REG Magazine, Issue #22. www.rogerwaters.org [online]. [cit. 23-01-2009]. Dostupné v archivu pořízeném dne 20-08-2007. 
  7. BBC News Tour the Dome
  8. http://jimsteinman.blogspot.com/ entry incorrectly dated July 20, 06: 603PM. It was actually posted 20 Oct 2006.
  9. Media Bulletin
  10. LondonGazette vydání 8729 | datum 14. červen 2008

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]