George Albert Boulenger

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
George Albert Boulenger
Narození19. října 1858
Brusel, Belgie
Úmrtí23. listopadu 1937 (ve věku 79 let)
Saint-Malo, Francie
Alma materSvobodná univerzita v Bruselu
Povoláníbotanik, zoolog, herpetolog a ichtyolog
ZaměstnavatelBritské muzeum
Oceněníspolečník Královské společnosti
DětiEdward George Boulenger
Charles L. Boulenger[1]
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

George Albert Boulenger (19. října 1858 Brusel, Belgie23. listopadu 1937 Saint-Malo, Francie) byl belgicko-britský zoolog. Proslavil se tím, že popsal více než 2500 druhů živočichů, především ryb, plazů a obojživelníků přibližně v 900 publikací. Je autorem první anglicky psané knihy o hadech Evropy.[2]

Již ve 36 letech, v roce 1894 byl zvolen členem Královské společnosti. Hovořil anglicky, francouzsky a německy, výborně znal řečtinu a latinu, četl ve španělštině, italštině a příležitostně v ruštině. Byl také houslistou.

Životopis[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Belgii v Bruselu jako jediný syn Gustava Boulengera, notáře v Mons, a Juliette Piérart z Valenciennes. Vyrůstal a chodil do škol v Bruselu. V roce 1876 promoval na Université Libre de Bruxelles v oboru přírodních věd. Začal pracovat v Královském belgickém institutu přírodních věd v Bruselu jako pomocný přírodovědec při studiu obojživelníků, plazů a ryb, přičemž často jezdil do Národního přírodovědného muzea v Paříži a Přírodopisného muzea v Londýně.

V roce 1880 jej přizval ke spolupráci významný ichtyolog a herpetolog Albert Günther, hlavní kurátor zoologické sbírky Přírodopisného muzea v Londýně, tehdejší součásti Britského muzea. Boulenger nabídku přijal a byl pověřen katalogizováním obojživelníků. Protože v této pracovní pozici byl státním úředníkem Britského impéria, stal se naturalizovaným britským občanem. Roku 1882 se Boulenger stal prvním asistentem (first-class assistant) v oddělení zoologie v Britském muzeu, kde pracoval do roku 1920. Tehdy odešel do důchodu. Vrátil se do Belgie a pracoval na systematice evropských růží v Jardin Botanique de l'Etat v Bruselu.

V roce 1937 byl vyznamenán belgickým Řádem Leopolda.[3]

Mezi jeho nejvýznamnější zoologické objevy patřil nález kaprovité ryby parmičky slepé (Caecobarbus geertsii), která se vyskytuje pouze na území Demokratické republiky Kongo. Ryba nemá oči a pigmentaci, protože se vyskytuje výhradně ve vodách tmavých jeskyní.

Byl držitelem čestných titulů několika univerzit a čestným členem vědeckých společností v Belgii, Brazílii, Francii, Chille, Německu, Indii, Itálii, Lucembursku, Rusku, Španělsku, Švédsku, Švýcarsku a Spojených státech amerických. Na Boulengerovu počest bylo pojmenováno více než 160 živočichů.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Prof. C. L. Boulenger. In: Nature. červen 1940. DOI 10.1038/145962B0.
  2. BOULENGER, George Albert. The Snakes of Europe. London: Methuen, 1913. 269 s.
  3. Boulenger, George Albert (Belgium–England 1858–1937), ichthyology, herpetology. In: Western Kentucky University [online]. ©2005 [cit. 16. 2. 2022]. Dostupné z: http://people.wku.edu/charles.smith/chronob/BOUL1858.htm

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]