General game playing

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

General game playing je odvětví umělé inteligence, jehož cílem je tvorba programů, které jsou schopné hrát úspěšně více než jednu hru.[1] Pro mnoho her jako jsou třeba šachy, existují speciálně navržené algoritmy, které nemohou být přeneseny do jiného kontextu. Například, program hrající šachy nemůže hrát dámu. General Game Playing system, pokud by byl správně navržen, by byl schopen pomoci i v jiných oblastech, například při poskytování inteligence pro pátrací a záchranné mise.

Stanfordský projekt[editovat | editovat zdroj]

General Game Playing je projekt Stanfordské Logic Group, který se snaží vytvořit platformu pro general game playing. Hry jsou definovány množinami pravidel, reprezentovaných v jazyce Game Description Language. V průběhu hry hráči interagují s hostujícím serverem[2][3], který kontroluje platnost tahů a udržuje hráče informované o změnách stavu hry.

Další přístupy[editovat | editovat zdroj]

Existují i další systémy pro general game playing, které pro definici pravidel používají své vlastní jazyky. V roce 1992 vyvinul Barney Pell systém Metagame. [4] Tento systém uměl hrát množství her podobných šachu, jejichž pravidla byla popsána ve speciálním jazyce. V roce 1998 byl Jeffem Mallettem a Markem Leflerem vyvinut komerční systém Zillions of Games, který pro popis herních pravidel používal jazyk podobný LISPu. Zillions of Games odvozoval evaluační funkci automaticky z herních pravidel, podle pohyblivosti figur, struktury herní desky a cílů hry. Také používal obvyklé algoritmy používané v šachových programech: alfa-beta ořezávání s řazením tahů, transpoziční tabulky, atd.[5]


Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. General Game Playing: Overview of the AAAI Competition Archivováno 14. 11. 2012 na Wayback Machine. by Michael Genesereth and Nathaniel Love.
  2. GGP Server Archivováno 21. 2. 2014 na Wayback Machine., platforma pro soutěže general game playing systémů.
  3. Dresden GGP Server Archivováno 7. 4. 2013 na Wayback Machine., platforma pro soutěže general game playing systémů s automatickým plánováním zápasů.
  4. výzkum Barney Pella o počítačovém hraní her Archivováno 12. 8. 2007 na Wayback Machine..
  5. Available: Universal Game Engine email pro comp.ai.games od Jeffa Malletta, 10. 12. 1998.


Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku General Game Playing na anglické Wikipedii.