Gelnica (hrad)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gelnica
Chybí zde svobodný obrázek
Účel stavby

veřejnosti přístupné zříceniny

Základní informace
Výstavba13. století
Zánik17. století
Poloha
AdresaKošický kraj, Gelnica, SlovenskoSlovensko Slovensko
Souřadnice
Gelnica
Gelnica
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Hrad Gelnica je zřícenina hradu. Nachází se ve městě Gelnica.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Počátky tohoto původně královského hradu jsou zatím nejasné. Byl však zřejmě vybudován na ochranu královských regálních práv, a to nejdříve po tatarském vpádu. V polovině 15. století byl hrad v rukou jiskrovců (1447–1462). Po jejich porážce hrad i doly daroval král rodině Zápolských. V době nepokojů a bojů o uherský trůn mezi Janem Zápolským a Ferdinandem I. byl hrad značně poškozen. Po porážce Zápolského ho král daroval Alexu Thurzovi (1531), který zničený objekt opravil. Hlavní pozornost soustředil kromě renovace obvodového opevnění na přestavbu a dostavbu interiéru hradu. Vymřením Thurzů po meči prošel hrad v roce 1636 do rukou šlechtické rodiny Csákyů. V období stavovských povstání hrad často měnil majitele a byl svědkem mnoha bojů, které se mu nakonec staly osudnými. V roce 1685 vyhořel a začal chátrat. Proces zániku urychlila ještě v 19. století stavba městské radnice, která byla postavena z kamene získaného ze zříceniny, a svou roli sehrálo i vědomé devastování objektu.

Exteriér[editovat | editovat zdroj]

Na okraji vrcholové plošiny s elipsovým půdorysem a rozměry 100 × 85 m je zděné, 130 cm silné, obvodové opevnění. Na jihovýchodní straně, téměř naproti vstupu do opevněného areálu, obvodové opevnění vyúsťuje trychtýřovitě do pravidelného výběžku, který jeho okraj přesahuje asi o 10 m. Pravděpodobně zde původně stála vícepodlažní obytná věž (10 × 10 metrů), která byla postupně přebudována na výlučně obranný objekt. Věžová stavba měla 130–170 cm tlusté zdi a štěrbinovou střílnu v původním druhém podlaží. Nad trámovým stropem tohoto podlaží byl okenní otvor 120 × 120 cm s jednoduchým záklenkem a rovnými špaletami. Objekt byl směrem do svahu zesílený dvojicí opěráků na nárožích. Oproti věži byl vstup do hradu a v areálu předpokládáme hospodářské budovy.

Současný stav[editovat | editovat zdroj]

Nejvyšší a nejrozsáhlejší ruinou původního hradu je torzo vícepodlažní věžové stavby s okenním otvorem, střílnou a dvěma opěráky. Z původního vstupu naproti věži se zachoval zbytek obvodového opevnění, z něhož vybíhala kolmo do interiéru další zeď. Během výzkumu vlastivědných pracovníků Badíka a Bernátha se podařilo zachytit mírně obdélníkový prostor, do kterého se vstupovalo úzkou chodbou, na opačné straně byla větrací šachta. Objevená podzemní architektura je zřejmě výsledkem mladší stavební činnosti a souvisela se zajištěním vstupu do hradu. Z obvodového opevnění se zachovaly pouze nepatrné zbytky.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gelnica (hrad) na slovenské Wikipedii.

Související články[editovat | editovat zdroj]