Gdynia Główna

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gdynia Główna
Gdyně hlavní nádraží
Pohled na staniční budovu a nástupiště
Pohled na staniční budovu a nástupiště
StátPolskoPolsko Polsko
VojvodstvíPomořské
MěstoGdyně
Souřadnice
Gdynia Główna
Gdynia Główna
Provozovatel dráhyPKP PLK / SKM
Tratě201, 202, 250, 725, 960, 963
V provozu od1894
Zabezpečovací zařízeníelektronické stavědlo EBILOCK 950[1]
Dopravní koleje10
Nástupiště (nástupní hrany)4(8) + 1(2) (SKM)
Prodej jízdenekAno
Návazná dopravaPříměstská železnice, Autobusy, Trolejbusy
Webkolej.one.pl
Logo Wikimedia Commons Obrázky, zvuky či videa na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gdynia Główna, dříve pojmenovaná Gdynia Główna Osobowa, je hlavní nádraží v Gdyni v severním Polsku, Pomořském vojvodství.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Nádražní budova v roce 1926

První železniční stanice postavená v centru města, byla otevřena v roce 1894. S rozvojem námořního přístavu v Gdaňském zálivu byla v letech 1923-1926 postavena nová nádražní budova, kterou navrhl Romuald Miller.

Po zničení této nádražní budovy za druhé světové války byla postavena v padesátých letech nová, kterou navrhl Wacław Tomaszewski. Tato stavba je jedinečnou kombinací socialistického realismu a moderní architektury.

V nádražní budově jsou dochovány mozaiky z roku 1957: fotografie - první, druhá, třetí, čtvrtá, pátá. Autorem byl Juliusz Studnicki z Akademie výtvarných umění v Gdaňsku. V roce 2008 byla nádražní budova zapsána mezi historické památky.

Obecný přehled[editovat | editovat zdroj]

Nádražní budova má dva hlavní vchody, mezi kterými je umístěna výdejna jízdenek, s jednotlivými nástupišti je propojena podchody. Areál hlavního nádraží obsluhují také trolejbusy a autobusy.

Železniční doprava[editovat | editovat zdroj]

Příměstská železnice na samostatné síti společnosti PKP Szybka Kolej Miejska w Trójmieście (zkráceně SKM, je současně dopravcem i provozovatelem dráhy) slouží především pro spojení s městy Gdaňsk, Sopoty, Gdyně, Rumia, Reda a Wejherowo. V mnohem menší míře osluhuje také Lębork, Słupsk, Pruszcz Gdański, Tczew a jejich okolí.

Gdyňské hlavní nádraží obsluhují také dálkové vnitrostátní spoje jedoucí např. do Varšavy - (Warszawa Zachodnia, Warszawa Centralna, Warszawa Wschodnia), Katovic, Krakova - (Kraków Główny), Lublinu - (Lublin (nádraží)), ale i města Hel, které se nachází u Baltského moře na špici Helské kosy.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. PROJEKT WYKONAWCZY TG-7 Stacja GDYNIA GŁÓWNA [online]. [cit. 2011-12-06]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2016-03-07. (polsky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]