Gazi Husrev-begova mešita

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gazi Husrev-begova mešita
Interiér
Interiér
Poloha
StátBosna a HercegovinaBosna a Hercegovina Bosna a Hercegovina
Zeměpisné souřadnice
Gazi Husrev-begova mešita
Gazi Husrev-begova mešita
Architektonický popis
ArchitektMimar Sinan
Stavební slohosmanská architektura
Odkazy
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Pohled na mešitu

Gazi Husrev-begova mešita je jedna z nejstarších a největších mešit v Sarajevu a zároveň jedna z nejvýznamnějších pamětihodností bosenskohercegovské metropole.

Vznik a vývoj[editovat | editovat zdroj]

Mešita byla vystavěna v roce 1530 Gazi Husrev-begem, osmanským místodržícím v Bosně, podle návrhu perského architekta Acema Esira Aliho (v české výslovnosti Adžem Ali). Patří k nejtypičtějším památkám osmanské architektury v Bosně a Hercegovině. Za dob osmanské vlády v zemi sloužila nejen k náboženským účelům, pravidelně se v ní vyučovalo a přednášelo. Do areálu mešity i hodinová věž (Sahat-kula), která byla po požáru v roce 1697 přestavěná, a několik hrobek. Mešita spolu s dalšími sakrálními stavbami tvoří duchovní centrum státu, dopomohla rovněž k šíření islámu v někdejší osmanské provincii.

Po rozpadu Jugoslávie a vypuknutí občanské války byla těžce poškozena při obléhání Sarajeva. V roce 1996 však byla díky pomoci Saúdské Arábie znovu obnovena, kritici však tvrdí, že zde bylo použito mnoho wahhábistických prvků. Dnes je přístupná turistům.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]