Gavarniho fontána

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gavarniho fontána
Polofigura Paula Gavarniho

Gavarniho fontána nebo Gavarniho pomník (francouzsky Monument à Gavarni, dříve Fontaine Gavarni) je pomník s bývalou fontánou na náměstí Saint-Georges v 9. městském obvodu Paříže. Je pojmenována po satirickém kreslíři Paulovi Gavarnim (1804-1866), jehož busta se nachází na jejím vrcholku.

Umístění[editovat | editovat zdroj]

Fontána se nachází v 9. obvodu uprostřed náměstí La Place Saint-Georges.

Historie[editovat | editovat zdroj]

První kašna zde byla instalována již v roce 1824 na žádost dcery projektanta náměstí Dosne jako napajedlo pro koně. Skládala se ze dvou nádrží kolem středového sloupu. Při stavbě pařížského metra v roce 1906 kašna vyschla a byla posléze upravena.

V roce 1911 byl na jejím místě vztyčen kamenný pomník Paula Gavarniho, funkce fontány musela zůstat zachována. Kreslíř Gavarni žil v sousedství a stavba pomníku byla podpořena veřejnou sbírkou.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Pomník má typickou formu sloupu s pologigurou portrétovaného, a zajímavou výzdobu, kterou provedli sochaři Denys Puech (1854–1942) a Émile Oscar Guillaume. Na dříku sloupu (pylonu) jsou ve vysokém reliéfu tesané čtyři typické postavy pařížského karnevalu a italské komedie: Débardeur, Lorette, Rapin a Harlekýn. Je to jediný pomník upomínající na pařížský karneval, který byl po staletí významnou událostí města, než v 50. letech 20. století zanikl. Gavarni postavy karnevalu karikoval a o prostitutce Lorette napsali bratři Edmond a Jules Goncourtové fejeton. Na vrcholu sloupu je Gavarniho polopostava. Na čtyřech stranách soklu jsou bronzové maskarony, kterými tekla voda do mělké mísy. Fontána je v provozu jen zřídka. Celá je obklopena mříží.

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Fontaine Gavarni na francouzské Wikipedii.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]