Gautier de Châtillon

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gautier de Châtillon
Narození1135
Lille
Úmrtí1201 (ve věku 65–66 let)
Amiens
Příčina úmrtídýmějový mor
Povoláníspisovatel, teolog, básník a středověký potulný student
Alma materPařížská univerzita
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Gautier de Châtillon či Gualter Castellionský[1] (latinsky Gualterus de Castellione) byl francouzský spisovatel a teolog 12. století. Psal v latině.

Biografie[editovat | editovat zdroj]

Studoval na Pařížské univerzitě pod Štěpánem z Alinerre. Pravděpodobně v době svých studií sepsal množství latinských básní v goliardickém stylu nalezené ve sbírkách Carmina Burana. Během svého života nicméně proslul latinským eposem o životě Alexandra Velikého Alexandreis, sive Gesta Alexandri Magni. Jeho text je hexametrický a plný anachronismů, například ukřižování Ježíše Krista jako by se událo dříve, než žil Alexandr. Gautierova Alexandreis byla v dobách jeho života oblíbeným a vlivným dílem. Matthieu de Vendôme a Alain de Lille si z Alexandreidy ve svých dílech mnohé vypůjčili a Arrigo da Settimello ji napodobil.

Gautierovy byly připisovány mnohé středověké básně psané v jeho stylu či založené na jeho tématech, dnes však není jisté, zda byl skutečně jejich autorem. Například není známo, kdo byl skutečným tvůrcem satirické Goliásovy apokalypsy (Apocalypsis Goliae), jež byla v dřívějších dobách připisována právě Gautierovi de Châtillon. Kromě básní napsal také dialog útočící na judaismus a spis o Nejsvětější Trojici. Je rovněž možným autorem Moralium dogma philosophorum („Učení filosofů v otázkách morálky“). Zemřel počátkem 13. století na mor.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Walter of Châtillon na anglické Wikipedii.

  1. NECHUTOVÁ, Jana; STEHLÍKOVÁ, Dana. Stručné dějiny latinské literatury středověku. Praha: Arista, 2013. ISBN 978-80-86410-70-8. S. 170. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • F. J. E. Raby, A History of Secular Latin Poetry in the Middle Ages (Oxford: Clarendon Press, 1934. ISBN 0-19-814325-7) vol. 2 pp. 72-80, 190-204.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]