Gattch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gattch
Základní informace
PůvodSlovensko Nové Zámky - Bratislava, Slovensko
ŽánryProgressive rock
Aktivní roky19691974
VydavatelOpus
Dřívější členové
Juraj Štefula
Ľudovít Beladič
Anton Lančarič
Tomáš Rédey
Karol Slanina
Valentín Čekovský
Gabriel Jonáš
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gattch byla slovenská rocková skupina. Působila na československé hudební scéně v letech 19691974. Její hudba je pokusem o propojení rockové hudby s jazzem a vážnou hudbou a je charakteristická bohatě strukturovanými aranžmá. Řadí se do úzkého okruhu československých progressive rockových skupin jako například Collegium Musicum nebo Blue Effect.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Skupina byla založena v roce 1969 v Nových Zámcích převážně studenty bratislavské konzervatoře. Název Gattch je odvozen z iniciál jejich přezdívek a správně by se proto měl psát "G.A.T.T.CH.". Zakládající sestavu tvořili:

Karol Slanina brzy po založení ze skupiny odešel a obsazení se ustálilo na 4 hráčích, ve kterém vznikly obě oficiální nahrávky. V roce 1972 odešel Anton Lančarič a na postu baskytaristy se poté objevili Valentín Čekovský a v roce 1974 Gabriel Jonáš, známý slovenský jazzový pianista. Po rozpuštění skupiny se její členové ujali většinou v doprovodných skupinách popových zpěváků. Jejich mateřská kapela zůstane na dlouhou dobu zapomenuta, zájem o ní se začne oživovat až v druhé polovině 90. let.

Veřejná vystoupení[editovat | editovat zdroj]

Seznam veřejných vystoupení skupiny Gattch od roku 1969:[1]

90. léta – současnost[editovat | editovat zdroj]

V roce 1998 se skupina Gattch objevila v televizní premiéře seriálu Bigbít (17. díl) [2], zaměřeném na rockovou hudbu v Československu v letech 1956–1989.

V roce 2002 byla firmou Sony Music/Bonton vydána kompilace Gattch - Komplet, zahrnující nejen nahrávky oficiálně vydané v 70. letech, ale i další studiové snímky z archívu klávesisty Ľudovíta Beladiče a záznam z ostravského koncertu z roku 1972. Ľudovít Beladič se vydání nedožil, zemřel náhle ve svém nahrávacím studiu 27. října 2001.

22. dubna 2007 Gattch vystoupili v bratislavském PKO na akci Legendy 60. Skupina vystoupila ve složení Tomáš Rédey (kytara, zpěv), Anton Lančarič (basová kytara) a Barbara Lančaričová (piano).[3]

Diskografie[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Antonín Matzner, Ivan Poledňák, Igor Wasserberger a kolektiv: Encyklopedie jazzu a moderní populární hudby - Část jmenná - Československá scéna (Supraphon, Praha, 1990, str. 155)
  2. http://www.popmuseum.cz/in_tv/tv_serie_bigbeat.html#Vol_17 Archivováno 10. 12. 2008 na Wayback Machine. Popmuseum - TV seriál Bigbít
  3. http://www.amadeo.sk/_FONOKLUB/LITERA/legendy60.doc[nedostupný zdroj] Referát z akce Legendy 60

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]