Garci Rodríguez de Montalvo

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Garci Rodríguez de Montalvo
Amadís Waleský, vydání z roku 1533
Amadís Waleský, vydání z roku 1533
Narození1450
Medina del Campo
ÚmrtíKastilie
PseudonymRodríguez de Montalvo "el Viejo"
Povoláníspisovatel, romanopisec, válečník a člen zastupitelstva obce
Národnostšpanělská
Žánrrytířský román
Významná dílaAmadís Waleský
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Garci Rodríguez (Ordóñez) de Montalvo (asi 1450 – asi 1505) byl španělský spisovatel pozdního středověku, autor prvního známého vydání rytířského románu Amadís Waleský.

Život[editovat | editovat zdroj]

O jeho životě toho není příliš známo, praktiky pouze to, co na sebe prozradil sám.[1] Pocházel z vesnice Villa de Montalbo v provincii Cuenca, v průběhu reconquisty byl ve službách katolických Veličenstev Ferdinanda II. Aragonského a Isabely Kastilské. Poté byl rychtářem v Medině del Campo a velkým milovníkem lovu. Roku 1482 byl povýšen do šlechtického stavu (stal se hidalgem, tedy příslušníkem nižším šlechty). Podle nezaručených zpráv zemřel roku 1505.[1]

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Rodriguez de Montalvo je autorem první dochované verze rytířského románu Amadís Waleský. V letech 14801492 sepsal o Amadísovi čtyři knihy, z nichž první tři převzal (pravděpodobně s určitými úpravami) z nedochovaného portugalského textu od jinak neznámého Vasca de Lobeyry († 1403, dle jiných již 1325).[2] a čtvrtou vytvořil sám. První známé vydání jeho Amadíse s názvem Los cuatro libros del virtuoso caballero Amadís de Gaula je z roku 1508 ze Zaragozy,[1], ale román zřejmě vyšel již dříve.[2]

Román měl ve své době díky velké napínavosti děje okamžitě obrovský úspěch a získal velkou proslulost. Dočkal se jednak celé řady dalších vydání a také mnoha překladů a pokračování (nejen ve španělštině, ale také v italštině a němčině), až se nakonec rozrostl v románový cyklus obsahující celkem dvacet čtyři knih.[1] Samotný Montalvo je autorem páté knihy cyklu s názvem Las sergas de Esplandián (1492),[1] která vypráví o osudech Amadísova syna. První známé vydání této knihy je ze Sevilly z roku 1510, ale i zde je pravděpodobné, že kniha vyšla již dříve. Rytířská tematika, která se ale s amadísovským kultem vrátila do Evropy s již proměněnou sociální realitou, působila často až exoticky a stala se proto později terčem parodie v Cervantesově románu Důmyslný rytíř Don Quijote de la Mancha (dva díly, 1605, 1615).

Původ jména Kalifornie[editovat | editovat zdroj]

Montalvo se nechtěně stal autorem jména Kalifornie. Ve svém díle Las sergas de Esplandián totiž popisuje mytický ostrov Ínsula California ležící západně od Indie, plný zlatých pokladů a obydlený Amazonkami. Španělští conquistadoři, pátrající po tomto ostrově, byli přesvědčeni, že jej našli u západního pobřeží Severní Ameriky a pojmenovali tak Kalifornský poloostrov, o kterém se domnívali, že jde o ostrov.

Česká vydání[editovat | editovat zdroj]

  • Příběhy chrabrého rytíře Amadise Waleského, Odeon, Praha 1974, přeložil Luděk Kult, vydání obsahuje první tři nejstarší a nejautentičtější knihy Montalvova zpracování.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d e Slovník spisovatelů Španělska a Portugalska, Libri, Praha 1999
  2. a b Ottův slovník naučný, 2. díl, Argo a Paseka, Praha 1996