Gappa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gappa
Základní informace
Původní název大巨獣ガッパ a Gappa: The Triphibian Monster
Země původuJaponskoJaponsko Japonsko
Spojené státy americkéSpojené státy americké Spojené státy americké
Jazykjaponština
Délka90 min
Žánryakční film
dobrodružný film
filmová komedie
filmové drama
rodinný film
fantasy film
filmový horor
sci-fi film
filmový thriller
kaidžú
RežieHaruyasu Noguchi
Výroba a distribuce
Premiéra1967
Produkční společnostNikkatsu
DistribuceNetflix
Gappa na ČSFDKinoboxuIMDb
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gappa (nebo též Daikyojū Gappa) je japonský sci-fi film o stejnojmenných obřích ještěrech, devastujících Japonsko. Natočil jej v roce 1967 režisér Haruyasu Noguchi v produkci Hideo Koi. Film je založen především na speciálních efektech, které ale na počátku 21. století už působí značně naivně.

Děj[editovat | editovat zdroj]

Expedice zjistí na jednom z pacifických ostrovů, že zde domorodci vyznávají podivné božstvo. Po nějaké době objeví v jedné z jeskyní vejce a mládě ještěra. To odvezou s sebou do Japonska. Když rodiče odhalí, že jejich mládě zmizelo, vydají se po stopách expedice. Při svém postupu demolují průmyslovou krajinu. Zbraně jsou proti nim neúčinné. Až na periferii Tokia jim lidé mládě vrátí a nestvůry odletí zpět na svůj ostrov.

Souvislost s Červeným trpaslíkem[editovat | editovat zdroj]

Dospělé příšery Gappa se objevily i v cameo scéně šesté epizody čtvrté série Roztavení sci-fi seriálu / sitcomu Červený trpaslík. Stalo se tak ve scéně, kdy se Kryton a Arnold Rimmer zhmotnili na planetě, která dříve sloužila jako svět s obrovským zábavním parkem, v němž se vyskytují voskoví androidi - tzv. „parafíni“. Kryton s Rimmerem jsou před Gappy nuceni utíkat.

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]