Gaius

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gaius
NarozeníDesetiletí od 120
Úmrtí180
Povoláníprávník a spisovatel
Témataprávní věda
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gaius (působil patrně mezi léty 130 a 180) byl římský právní teoretik a učitel práva.

O jeho životě se ví velmi málo, dokonce není známo ani jeho plné jméno, protože patrně žil v provincii a tudíž se o něm vůbec nezmiňují jeho současníci. Teprve citační zákon císařů Theodosia II. a Valentiniana III. z roku 426 jmenuje Gaia vedle Papiniana, Ulpiana, Modestina a Iulia Paula jako autority, na jejichž názory mají soudci při svém rozhodování brát zřetel.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Gaius

Jeho díla vznikala někdy mezi roky 130 a 180, v době největšího rozkvětu a územního rozmachu Římské říše, a jsou tedy cenným svědectvím o tomto období římského práva. Gaius se kromě toho velmi zajímal o starší období římského práva, takže jeho dílo je mimořádně důležitý pramen pro dějiny práva vůbec. Napsal patrně řadu právnických učebnic, komentářů a výkladů k zákonům, včetně Zákona dvanácti desek, které se zčásti zachovaly v citátech jiných autorů a v Digestech Justiniánova Corpus iuris civilis (532).

V plném znění se zachovala pouze Učebnice práva ve čtyřech knihách (Institutionum comentarii) pro začátečníky, z níž pak také v 6. století čerpala justiniánská kodifikace práva. Původní text, který se brzy potom ztratil, byl v roce 1816 nalezen ve Veroně jako palimpsest přepsaný pozdějším textem, a je tak jediným dílem římské klasické jurisprudence, které se dochovalo v původní podobě. Učebnice je rozdělena podle klasického schématu, které možná Gaius už převzal, které se však užívá dodnes:

  1. kniha jedná o osobách a jejich právním statusu
  2. kniha o věcech a nabývání práv k nim včetně testamentů
  3. kniha jedná o netestamentárním dědictví a o povinnostech
  4. kniha o procesním právu a procedurách

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Gaius (Jurist) na německé Wikipedii.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Gaius, Učebnice práva ve čtyřech knihách. A. Čeněk: Plzeň 2007. ISBN 978-80-7380-054-3 (latinský text a překlad).
  • Gaius, Učebnice práva ve čtyřech knihách. Masarykova univerzita a Doplněk: Brno 1999. ISBN 80-210-2196-9 (latinský text a překlad).

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]