Gainas

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gainas
Narození4. století
Úmrtí401
Příčina úmrtízabitý v boji
Povolánímagister militum
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Gainas (?400 Moesie[1]) byl gótský vůdce a magister militum Východořímské říše v době panování Theodosia I. a Arcadia.

V roce 395 velel barbarské části armády Theodosia I. v tažení proti západořímskému uzurpátorovi Eugeniovi. Pod velením Gainase se tohoto tažení účastnil mladý Alarich I. z balthské dynastie. V roce 395 se spojil se Stilichonem a konzulem Eutropiem proti Rufinovi, kterého zabili.

V roce 399 se snažil potlačit invazi vedenou ostrogótským náčelníkem Tribigildem, která byla zničující pro území Malé Asie.[2] Protože se mu to nepodařilo, začal z neúspěchu obviňovat palácového komorníka (cubicularia[pozn. 1]) Eutropia a jeho politiku v Konstantinopoli, kam začal soustřeďovat svoji moc. Nechal v hlavním městě říše sesadit všechny římské úředníky, kteří měli protigótské smýšlení, a Eutropius byl popraven. Gainasovy čistky zastavil až zásah svatého Jana Zlatoústého, tím byli ostatní ušetřeni. Gainas se v podstatě pokusil napodobit Stilichonův úspěch v západořímské říši.

Jeho působení v Konstantinopoli vyvolalo velké nepokoje a tak musel uprchnout. Se svými bojovníky prchal v zimě na přelomu roku 399 a 400[1] zpět přes Helléspont do Moesie, ale byl napaden gótským vůdcem v římských službách Fravittou,[3] který byl následně zvolen konzulem pro rok 401. S tohoto střetu se Gainasovi podařilo uniknout přes řeku Hister (Dunaj),[4] do Moesie, kde byl krátce na to v roce 400 zajat Huny a jejich vůdcem Uldinem.[5] Ten Gainasovi sťal hlavu a poslal ji Arcadiovi jako diplomatický dar. Vzhledem k tomu, že hlava byla posmrtně vystavena již po jedenácti dnech v Konstantinopoli,[1] je pravděpodobné, že byl popraven na pravém břehu řeky Hister poblíž římského města Novae v Moesii (dnešní Plevenské oblasti), která byla s Konstantinopolí spojena silnicí.[1] Gainas se chtěl připojit ke svým krajanům v Munténii, kde Gótové žili pod nadvládou Hunů.

Poznámky[editovat | editovat zdroj]

  1. Cubicularius byl titul používaný pro eunucha komorníka císařského paláce v Byzantské říši.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. a b c d Maenchen - The World of the Huns: Studies in Their History and Culture S. 59
  2. Alan Cameron, Jacqueline Long, Lee Sherry - Barbarians and Politics at the Court of Arcadius S. 318 a S. 329
  3. Alan Cameron, Jacqueline Long, Lee Sherry - Barbarians and Politics at the Court of Arcadius S. 237
  4. Alan Cameron, Jacqueline Long, Lee Sherry - Barbarians and Politics at the Court of Arcadius S. 329
  5. Alan Cameron, Jacqueline Long, Lee Sherry - Barbarians and Politics at the Court of Arcadius S. 233

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • CAMERON, Alan; LONG, Jacqueline; SHERRY, Lee. Barbarians and Politics at the Court of Arcadius. [s.l.]: University of California Press, 1993. 441 s. Dostupné online. ISBN 9780520065505. (anglicky) 
  • MAENCHEN. The World of the Huns: Studies in Their History and Culture. [s.l.]: University of California Press; 1 edice, 1992. 631 s. Dostupné online. ISBN 978-0520015968. S. 59. (anglicky)