Gašerbrum I

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Gašerbrum I
Gašerbrum I (Hidden Peak), jihozápadní stěna
Gašerbrum I (Hidden Peak), jihozápadní stěna

Vrchol8068[1] nebo 8080[2] m n. m.
Prominence2143 nebo 2155[2] m
Izolace24 km → K2
SeznamyNejvyšší hory #11
Osmitisícovky #11
Ultraprominentní hory
Poloha
SvětadílAsie
StátPákistánPákistán Pákistán
ČínaČína Čína
PohoříKarákoram
Souřadnice
Gašerbrum I
Gašerbrum I
Prvovýstup5. července 1958
PovodíŠigar, Jarkend
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Gašerbrum I ([gašerbrum]urdsky گاشر برم -1, transliterováno Gāšerbrum-1, čínsky 加舒尔布鲁木I峰, pinyin Jiāshūěrbùlǔmù I fēng, český přepis Ťia-šu-er-pu-lu-mu I feng) je jedenáctá nejvyšší hora světa a třetí nejvyšší hora Pákistánu. Název pochází z místního jazyka Baltí, kde rgasha znamená krásný a brum znamená hora, dohromady tedy Krásná hora. Anglicky bývá také nazýván Hidden Peak, tedy Skrytý štít.

Hora je součástí masívu Gašerbrum, který se nachází na hranici mezi Pákistánem a Čínou v pohoří Karákoram (v západní části Himálaje). Severozápadní, jihozápadní a jižní úbočí spadají do Pákistánu, severovýchodní] do Číny.

Vrcholy masívu Gašerbrum[editovat | editovat zdroj]

Gašerbrum I (Hidden Peak) 8 068 m n. m.
Broad Peak 8 047 m n. m.
Gašerbrum II 8 035 m n. m.
Gašerbrum III 7 952 m n. m.
Gašerbrum IV 7 925 m n. m.
Gašerbrum V 7 321 m n. m.
Gašerbrum VI 7 003 m n. m.

Výstupy[editovat | editovat zdroj]

První pokus o výstup uskutečnila švýcarská expedice v roce 1934. Dva horolezci vystoupali jižním svahem do výšky 6300 metrů, než byli zastaveni několikadenní sněhovou bouří (stejnou, která přispěla k tragédii německé výpravy na Nangá Parbat). V roce 1936 se o výstup pokusili Francouzi jižním pilířem. Dosáhli výšky 6900 metrů, než byli i oni zastaveni sněhovou bouří.

Druhý výstup americkou cestou (třetí výstup celkově) se podařil německé výpravě v roce 1975. První žena, Marie-José Valençot z Francie, vystoupila americkou cestou na vrchol v roce 1982.

  • 1975Reinhold Messner a Peter Habeler uskutečňují svůj revoluční prvovýstup alpským stylem S stěnou hory. Jedná se o první výstup alpským stylem na osmitisícovku. Veškeré vybavení jejich expedice vážilo 250 kg. Šlo o teprve druhý výstup na jeho vrchol a prvovýstup severní stěnou. Jejich výstup včetně sestupu trval jen čtyři dny.
  • 1977Jugoslávci (Slovinci) Andrej Stremfelj a Jernej Zaplotnik vystupují jako čtvrtí na vrchol po prvovýstupu západním hřebenem.
  • 1980Francouzská expedice dokončila svoji vlastní cestu jižním pilířem.
  • 1981Japonská výprava otevřela novou cestu severním hřebenem takzvaným Japonským kuloárem. Jejich výstup se později stal klasickou, tedy nejpoužívanější, trasou vedoucí k vrcholu hory.

První zimní výstup uskutečnili v roce 2012 Adam Bielecki a Janusz Gołąb z polské expedice japonskou cestou. V téže době zahynuli při pokusu o zimní prvovýstup tři členové mezinárodní expedice Gerfried Göschl, Cedric Hählen a Nisar Hussain postupující jižní stěnou.

V téže době Španělé slezli novou cestou vlevo od francouzské trasy.

Výstupy českých horolezců[editovat | editovat zdroj]

neúspěšné

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Gašerbrum I na SummitPost.org
  2. a b Gašerbrum I na Peakbagger.com
  3. a b http://lideahory.cz/clanek/uspesni-cesti-prvovystupci-jsou-v-bc-pod-gasherbrumem-i-oslavy-mohou-zacit
  4. Rekviem pro Zdendu na MaraHolecek.cz. marekholecek.cz [online]. [cit. 2015-11-18]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-01-07. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]