Atmosféra (jednotka)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Fyzikální atmosféra)

Atmosféra je označení dvou zastaralých jednotek tlaku, nepatřících do soustavy jednotek SI. Rozlišujeme technickou atmosféru a fyzikální atmosféru; obě jednotky jsou velikostí velmi podobné a přibližně se rovnají normálnímu tlaku zemské atmosféry při hladině moře. Nepatří mezi zákonné měrové jednotky a jejich používání normy nepřipouštějí.

Technická atmosféra[editovat | editovat zdroj]

Na tuto kapitolu je přesměrováno heslo Technická atmosféra.

Tato jednotka byla dříve používána k měření tlaku v technických oborech, především ve strojírenství a značila se at, případně ata (atmosféra technická absolutní) pro vyjádření celkového tlaku, resp. atp (atmosféra technická přetlaku) pro vyjádření rozdílu tlaku (např. v parním kotli proti okolnímu tlaku vzduchu). Technická atmosféra odpovídá hydrostatickému tlaku 10 m vodního sloupce (1 kgf/cm2) a je definována přesně převodním vztahem na jednotku pascal soustavy SI:

1 at = 9,806 65×104 Pa (přesně),

čili přibližně

1 at = 0,1 MPa.

Pro převod na fyzikální atmosféru platí přibližný vztah

1 at = 0,967 84 atm.

Fyzikální atmosféra[editovat | editovat zdroj]

Na tuto kapitolu je přesměrováno heslo Fyzikální atmosféra.

Tato jednotka se alternativně nazývala též absolutní atmosféra (nezaměňovat s atmosférou technickou absolutní) . Byla dříve používána zejména ve fyzice a přírodních vědách obecně (zejména v meteorologii, geologii, geofyzice a planetologii) a značila se atm. Byla definována jako normální tlak vzduchu. Je dána přesně převodním vztahem na jednotku pascal soustavy SI:

1 atm = 101 325 Pa (přesně),

čili přibližně

1 atm = 0,1 MPa.

Pro převod na technickou atmosféru platí přibližný vztah

1 atm = 1,0332 27 at.

Pro převod na jednotku torr platí:

1 atm = 760 torrů (přesně).