Funkštejn

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z Funkštejn (hrad))
Možná hledáte: vesnici Háje, část obce Kolová v okrese Karlovy Vary.
Funkštejn
Chybí zde svobodný obrázek
Základní informace
Výstavbapřed rokem 1450
Zánikpo roce 1466
StavebníkVilém ze Šumburku
Další majiteléŠumburkové
Poloha
AdresaNad Habřinkou, Klášterec nad Ohří, ČeskoČesko Česko
Funkštejn
Funkštejn
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Funkštejn (též Finkenštejn) je zaniklý hrad, který pravděpodobně stával v okolí Klášterce nad Ohří.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O historii hradu je velmi málo zpráv. Založit ho pravděpodobně nechal Vilém ze Šumburku. Ten roku 1435 nechal u Klášterce nad Ohří postavit hrad Nový Šumburk, který ovšem ke konci života musel z ekonomických důvodů prodat. Proto se rozhodl vybudovat si nový hrad Funkštejn. Z roku 1465 pochází jediná písemná zmínka o hradu, v níž je zmiňován jako pustý. Hrad pravděpodobně nikdy nebyl dostavěn, protože Vilém zemřel už roku 1450. Roku 1466 prodali Vilémovi synové Bedřich a Jan ze Šumburku funkštejnský statek Bedřichovi ze Šumburku. Ten jej připojil k Perštejnu.[1]

Lokace[editovat | editovat zdroj]

Přesná lokace hradu není známá. Dosud se podařilo zjistit, že stával v okolí Klášterce nad Ohří, čemuž nahrává fakt, že v 16. století je zde doložen les Finkenštejn. Na Müllerově mapě Čech z roku 1720 je pod názvem Finkelstein chybně označen hrad Perštejn. Na jihovýchod od Měděnce v dnes již neexistující vsi Venkov stával nad rybníkem blíže neznámý opevněný objekt. Ještě ve druhé polovině 19. století se o pozůstatcích zmiňuje F. Bernau. Je možné, že se jednalo o hrad Funkštejn, protože vesnice nikdy netvořila samostatný statek a nacházela se téměř uprostřed bývalého funkštejnského panství. Existuje ovšem také méně pravděpodobná hypotéza, že se jedná o dosud přesně nelokalizovanou tvrz Měděnec, která ale s největší pravděpodobností stávala přímo v Měděnci.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku. Příprava vydání Rudolf Anděl. Svazek III. Severní Čechy. Praha: Nakladatelství Svoboda, 1984. 664 s. Kapitola Funkštejn – hrad, s. 125. 

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]