Frýdlantské cimbuří

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Frýdlantské cimbuří
Frýdlantské cimbuří z vyhlídky Hajní kostel
Frýdlantské cimbuří z vyhlídky Hajní kostel

Vrchol900 m n. m.
Poloha
SvětadílEvropa
StátČeskoČesko Česko
PohoříJizerské hory / Jizerská hornatina / Smědavská hornatina
Souřadnice
Frýdlantské cimbuří
Frýdlantské cimbuří
Horninažula
PovodíSmědá
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Frýdlantské cimbuří (německy Friedlander Zinne) je skalní skupina ve střední části hřebene Poledních kamenůJizerských horách. Název připomíná podobnost rozeklaných skal s cimbuřím frýdlantského zámku. V okolí skal byla roku 1960 vyhlášena stejnojmenná národní přírodní rezervace, kterou v roce 1999 nahradila rozsáhlejší národní přírodní rezervace Jizerskohorské bučiny. Skály jsou významnými horolezeckými terény.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Pouze horolezecky je přístupný východní vrchol skupiny. Poprvé jej zdolali 27. května 1912 Franz Haupt a Wilhelm Bergmann. O několik měsíců později byla na jeho vrchol umístěna pamětní tabule. Dříve bezejmenné skály nesou od té doby svůj dnešní název. Další pamětní deska je umístěna při úpatí skály. Připomíná turistu a horolezce Karla Hölzela z Nového Města pod Smrkem, který se svými kamarády ze spolku Přátel přírody chtěl skálu zlézt. Když se o to pokusil podruhé, zřítil se při sestupu a následným zraněním podlehl.

Přístup[editovat | editovat zdroj]

Západní vrchol (900 m n. m.), zvaný Brandfels, byl v roce 1978 zpřístupněn po železném žebříku i běžným turistům. Ze skály je vyhlídka do údolí horní Smědé a rokle Černého potoka. Od železniční zastávky Bílý Potok pod Smrkem na regionální trati z Raspenavy a od místní autobusové zastávky je Frýdlantské cimbuří po zeleně značené turistické cestě (přes Hajní kostel, 730 m n. m.) vzdáleno asi 5,3 kilometru, z opačné strany po červené a žluté značce od chaty na Smědavě (přes Polední kameny) činí vzdálenost zhruba šest kilometrů.[1][2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Výlety po Jizerských horách pro pěší [online]. Bedřichov v Jizerských horách: Jizerská [cit. 2023-06-11]. Kapitola K vodopádům Černého potoka a na přírodní rozhlednu Frýdlantské cimbuří. Dostupné online. 
  2. Turistické trasy v okolí Frýdlantského cimbuří

Literatura[editovat | editovat zdroj]

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]