Fritz Rentrop

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Fritz Rentrop
Fritz Rentrop jako SS-Obersturmführer během prosince roku 1941. U jeho krku můžeme vidět rytířský kříž, který získal, když sloužil s protiletadlovým oddílem 2. tankové divize SS „Das Reich“ na východní frontě.
Fritz Rentrop jako SS-Obersturmführer během prosince roku 1941. U jeho krku můžeme vidět rytířský kříž, který získal, když sloužil s protiletadlovým oddílem 2. tankové divize SS „Das Reich“ na východní frontě.

Narození19. listopad, 1917
Německá říše Münster, Německé císařství
Úmrtí2. únor, 1945
Tök, Maďarské království
Vojenská kariéra
HodnostSS-Sturmbannführer
Doba služby1937–1945
Sloužil Německo
Složka Waffen-SS (do roku 1945)
JednotkaSS-Flak-Abteilung 11
VálkyDruhá světová válka
BitvyBitva o Francii
východní fronta
VyznamenáníRytířský kříž Železného kříže
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons

Fritz Rentrop (19. listopad, 19172. únor, 1945) byl důstojník Waffen-SS v hodnosti SS-Sturmbannführer za druhé světové války. Mimo jiné se jednalo o držitele rytířského kříže Železného kříže.

Narodil se 19. listopadu roku 1917 ve vestfálském městě Münster. Poté, co absolvoval základní školu, tak nastoupil na střední školu a stal se členem Hitlerjugend. Roku 1936 složil maturitu a k 1. lednu téhož roku vstoupil i do NSDAP.

O rok později, přesněji 1. dubna, vstoupil také do SS a později byl zařazen na důstojnickou školu SS v bavorském Bad Tölzu. Během roku 1940 se zúčastnil francouzského tažení a získal oba stupně železného kříže. Roku 1941 bojoval na východní frontě jako člen 2. baterie (roty) protileteckého oddílu 2. tankové divize SS „Das Reich“. Za jeho výkony mu byl udělen 13. října roku 1941 rytířský kříž Železného kříže.

V průběhu roku 1944 byl odvelen na území protektorátu Čechy a Morava a byl dosazen do SS Panzer-Grenadier-Schule "Prosetschnitz" (škola tankových granátníků SS "Prosečnice"), kde nahradil SS-Hauptsturmführera Horsta Lenze ve funkci velitele Lehrgruppe I (učební skupiny I). Se svým povýšením do hodnosti SS-Sturmbannführer (major) byl převelen ke IV. takovému sboru SS, se kterým se účastnil těžkých bojů v Maďarsku.

Osud Fritze Rentropa je velice nejasný, předpokládá se, že byl zajat a popraven sovětskými jednotkami. Datum jeho smrti bylo stanoveno na 2. února 1945.

Shrnutí vojenské kariéry[editovat | editovat zdroj]

Datum povýšení[editovat | editovat zdroj]

  • SS-Unterscharführer SS-Untersturmführer
  • Obersturmführer SS-Obersturmführer
  • Hauptsturmführer SS-Hauptsturmführer
  • Sturmbannführer SS-Sturmbannführer

Významná vyznamenání[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]