Fregatka obecná

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Jak číst taxoboxFregatka obecná
alternativní popis obrázku chybí
Dospělý samec s nafouknutým vakem
Stupeň ohrožení podle IUCN
málo dotčený
málo dotčený[1]
Vědecká klasifikace
Říšeživočichové (Animalia)
Kmenstrunatci (Chordata)
Podkmenobratlovci (Vertebrata)
Třídaptáci (Aves)
Podtřídaletci (Neognathae)
Řádterejové (Suliformes)
Čeleďfregatkovití (Fregatidae)
Rodfregatka (Fregata)
Binomické jméno
Fregata minor
(Gmelin, 1789)
rozšíření fregatky obecné
rozšíření fregatky obecné
rozšíření fregatky obecné
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Vejce fregatky obecné

Fregatka obecná (Fregata minor) je druh mořského ptákařádu terejové (Suliformes) a čeledi fregatkovití (Fregatidae) vyskytující se na Galapágách, v Asii, Indickém a Atlantském oceánu. Kromě toho žijí také v Brazílii, Severní Americe a východní Africe. Je to částečně tažný pták.

Popis[editovat | editovat zdroj]

Fregatka obecná má největší rozpětí křídel v poměru k tělesné hmotnosti ze všech ptáků. Dorůstá délky 85–105 cm, hmotnosti 1–1,8 kg a rozpětí křídel může být 205–230 cm.

Tento druh vykazuje výrazný pohlavní dimorfismus. Samec je o něco menší černý s výrazným červeným vakem na hrdle, a ten, když je vypuštěn, připomíná vyfouknutý balónek. Samice je o něco větší než samec a je také černá, ale břicho, hruď a předek krku má bílé. Oba mají dlouhý, zahnutý zobák, dlouhé vidlicovité ocasy a malé nohy. Pohlaví ptáka lze rozpoznat už při prvním pohledu.

Potrava[editovat | editovat zdroj]

Živí se ve vzduchu lovem ryb a občas i malých ptáků. Často se dopouští kleptoparazitismu a provokuje ostatní ptáky, aby pustili svou kořist. Méně často se také živí na pobřeží mrtvými rybami, mláďaty mořských želv nebo jiných mořských ptáků. Dokáže létat nepřetržitě i dva měsíce v kuse.[2]

Rozmnožování[editovat | editovat zdroj]

V době námluv se samečeci shlukují do těsných skupin na stromech, nafukují své hrdelní vaky, třesou křídly a klapají zobákem a vábí tak samičky.Ty krouží nad nimi a vybírají si partnera. Samci bojující o samici mají nafouknutý vak a hrozí nebezpečí, že ho jiný samec propíchne. Pro fregatku to znamená smrt. Hnízdem je řídká stavba z větviček na nízkém keři či stromě a obvykle si je vytváří na ostrovech. Samice fregatek snáší jen jedno, vzácně i dvě vejce jednou za dva roky. Fregatky obecné dosahují pohlavní dospělosti v 5 až 7 letech života.[3][4]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Červený seznam IUCN ohrožených druhů 2021.3. 9. prosince 2021. Dostupné online. [cit. 2021-12-27]
  2. http://sciencemag.cz/fregata-letecky-rekordman-a-skoro-bez-spanku/ - Fregata: letecký rekordman a skoro bez spánku
  3. DEWEY, Tanya. Fregata minor (great frigatebird). Animal Diversity Web [online]. [cit. 2021-04-09]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. Fregatka obecná. ATLASZVIRAT.cz [online]. [cit. 2021-04-09]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]