TrueNAS

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
(přesměrováno z FreeNAS)
TrueNAS
Screenshot webového rozhraní TrueNAS
TrueNAS webové rozhaní
VývojářiXsystems inc.
Aktuální verzeTrueNAS 12.0-U4 (1. června, 2021)
Operační systémBSD (x86-64)
Typ softwaruSíťové úložiště
LicenceBSD licence
Webwww.truenas.com
Některá data mohou pocházet z datové položky.

TrueNAS je open-source operační systém pro NAS zařízení, vyvíjený firmou iXsystems, založený na FreeBSD, Linuxu a OpenZFS. Je licencována podle podmínek licence BSD a běží na x86-64 architektuře. TrueNAS má v nabídce open-source verzi zdarma (dříve známé jako FreeNAS), placenou business verzi, open-source verzi založenou na Linuxu a hardware, který využívá TrueNAS software. TrueNAS podporuje klienty Windows, MacOS a Unix a různé hostitele virtualizace, jako jsou XenServer a VMware, pomocí protokolů SMB, AFP, NFS, iSCSI, SSH, rsync a FTP / TFTP. TrueNAS plně podporuje ZFS a také umožňuje čtení UFS2, FAT32, ext2/ext3 a NTFS. Dále umožňuje využít hardwarový nebo softwarový RAID 0, 1 a 5. Mezi pokročilé funkce TrueNAS patří full-disk šifrování a také možnost přidávání plug-in třetích stran.

OpenZFS[editovat | editovat zdroj]

TrueNAS podporuje souborový systém OpenZFS, který poskytuje kontrolu integrity dat, která zabraňuje poškození dat, umožňuje okamžitý snapshotting, replikaci a několik úrovní redundance včetně striping, mirroring, striped mirrors (RAID 1 + 0) a tří úrovní RaidZ.

OpenZFS 2.0 je podporováno od TrueNAS verze 12.0-U1 vydané v prosinci 2020.[1] Nejdůležitější změnou v OpenZFS 2.0 je sjednocení codebase pro operační systémy – FreeBSD a Linux.[2]

Produkty[editovat | editovat zdroj]

TrueNAS CORE[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o open-source NAS řešení nabízené zdarma založené na FreeBSD. Dříve bylo známé jako FreeNAS.

TrueNAS Enterprise[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o bundle enterprise softwaru a hardwaru, který má základ stejný jako TrueNAS CORE, ale navíc nabízí určité funkce a přímou podporu.

TrueNAS SCALE[editovat | editovat zdroj]

Jedná se o nástroj pro hyperkonvergovanou infrastrukturu a zároveň nejnovější software z dílny iXsystems, který je založený na Linuxu místo FreeBSD.[3] Umožňuje vytvářet clustery a úložiště škálovatelné až do stovek petabajtů. Aktuálně je ve vývoji s plánovaným uvedením na trh v roce 2021.

TrueNAS Hardware[editovat | editovat zdroj]

TrueNAS nabízí pod svojí značkou hardware vhodný pro běžného uživatele až pro velké firmy.

  • TrueNAS Mini Series – vhodný pro domácnosti a malé podniky, relativně malá velikost
  • TrueNAS R-Series – možné použít univerzálně, 1U/2U/4U Rackmount
  • TrueNAS X-Series – vhodné pro využití odborníky, 2U Rackmount
  • TrueNAS M-Series – vhodné pro klíčové informační systémy, 4U Rackmount

Historie[editovat | editovat zdroj]

Systém FreeNAS začal v roce 2005 vyvíjet Francouz Olivier Cochard-Labbe, který do současnosti působí jako vedoucí malého mezinárodního vývojového týmu.[4] Mezi hlavní přednosti tohoto systému dříve patřili nízké nároky na hardwarové vybavení počítače. Bohužel instalační image z necelých 70 MB poskočil až na v roce 2020 aktuálních 760 MB je možné ji provozovat z LiveCD, USB Flash Disku, paměťové karty nebo samozřejmě z pevného disku počítače.[5] Samotné nároky na výkon systému již nejsou nízké. K správnému fungování FreeNASu dříve stačil postačí jakýkoliv procesor Pentium s minimálně 96 MB RAM. Toto oproti konkurenčním systémům byla výhoda. Aktuální (rok 2021) minimální parametry jsou 8GB RAM a 64bitový procesor.

Po neshodách tvůrců byl v roce 2009 FreeNAS převeden firmě iXsystems, která se ho rozhodla přepsat. 19. listopadu 2010 byla vydána FreeNAS 8 beta, založená na FreeBSD a OpenZFS.

3. srpna 2011 firma uvedla na trh TrueNAS – software cílený primárně na podniky.

15. března 2020 iXsystems ohlásilo sjednocení FreeNAS a TrueNAS do jednoho produktu s více edicemi. K unifikaci FreeNAS a TrueNAS CORE došlo s verzí 12.0.[6] Původní TrueNAS byl přejmenován na TrueNAS Enterprise. Dále přibyl TrueNAS SCALE založený na Linuxu, který je stále ve vývoji (k dubnu 2021).

Vlastnosti a funkce[editovat | editovat zdroj]

Výhodou produktu je široká paleta podporovaných funkcí a služeb.[7] Základními službami systémů jsou:

Z tohoto výčtu je patrné, že systém TrueNAS bude fungovat v jakékoliv síti, ať již bude tvořena klienty s operačním systémem Windows, Mac OS nebo jiným systémem historicky vycházejícím z Unixu. TrueNAS se ovšem neomezuje pouze na komunikaci s počítači. Především v domácnostech může být zajímavá funkce UPnP audio/vizuálního serveru s jehož pomocí je možné streamovat multimediální soubory přímo do zobrazovacích zařízení, herních konzolí, mobilních telefonů a dalších zařízeních podporujících sadu protokolů Universal Plug and Play. Kompletní přehled zařízení s oficiální podporou UPnP je možné najít na https://web.archive.org/web/20091126081325/http://www.upnp-ic.org/kshowcase/view. Především pro uživatele platformy Apple Mac a obecně pro všechny uživatele Apple iTunes je určena podpora protokolu pro multimediální streaming DAAP. Při použití tohoto protokolu pak TrueNAS funguje jako databáze multimediálního obsahu pro všechny počítače s Apple iTunes na dané lokální síti. V prostředí malých firem může být užitečná funkce webserveru a to k tvorbě nenáročného firemního intranetu. Je ovšem nutné podotknout, že použití těchto služeb přesahujících primární účel NAS zařízení má vliv na výkon systému a může nejen zpomalovat ostatní primárně NASové služby, ale také zvyšovat nároky na hardware.

Novinkou od verze 0.7 je souborový systém ZFS, který nativně podporuje možnost tvorby inkrementálních otisků diskového oddílu – snapshotů, transparentní kompresi výrazně urychlující zápis a stálou kontrolu konzistence zapsaných dat. Pro ZFS je také typická prakticky nepřekonatelná kapacitní hranice 16 EB.[8]

Mezi další funkce operačního systému TrueNAS patří:

Předností systému TrueNAS je jeho podrobně zpracovaný manažer hlučnosti a spotřeby elektrické energie. Disky lze v době, kdy nejsou používány vypnout, což snižuje nejen spotřebu energie a hlučnost zařízení, ale také zvyšuje životnost disků. Monitorovací funkce, které dovolují sledovat stav sítě a pevných disků, jsou rovněž užitečné a ve spojení s pravidelnými emailovými reporty dovolují i ve omezeném prostředí dobře sledovat stav systému. Ve firemním prostředí je jistě velkou devizou i možnost vytvářet šifrované disky a zabezpečit tak svá data před odcizením. Systém TrueNAS je šířen pod BSD licencí, což je jedna z nejsvobodnějších licencí pro svobodný software.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. OpenZFS 2.0 Ships First on TrueNAS. iXsystems, Inc. - Enterprise Storage & Servers [online]. 2020-12-10 [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  2. SALTER, Jim. OpenZFS 2.0 release unifies Linux, BSD and adds tons of new features. Ars Technica [online]. 2020-12-01 [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  3. SALTER, Jim. TrueNAS isn’t abandoning BSD—but it is adopting Linux. Ars Technica [online]. 2020-06-03 [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  4. BSDCan2007: Olivier Cochard-Labbe [online]. 2007 [cit. 2009-04-20]. Dostupný z WWW: <http://www.bsdcan.org/2007/schedule/speakers/11.en.html>.
  5. NAS server: FreeNAS. InfoWorld [online]. 2007 [cit. 2009-04-20]. Dostupný z WWW: <http://www.infoworld.com/node/61883 Archivováno 4. 5. 2009 na Wayback Machine.>. ISSN 0199-6649.
  6. FreeNAS and TrueNAS are Unifying. iXsystems, Inc. - Enterprise Storage & Servers [online]. 2020-03-05 [cit. 2021-04-12]. Dostupné online. (anglicky) 
  7. FreeNAS Knowledgebase [online]. [2006] [cit. 2009-04-20]. Dostupný z WWW: <http://www.freenaskb.info/kb/ Archivováno 5. 4. 2011 na Wayback Machine.>.
  8. KRČMÁŘ, Petr. Co umí souborový systém ZFS [online]. 2006 [cit. 2009-04-20]. Dostupný z WWW: <http://www.root.cz/clanky/co-umi-souborovy-system-zfs />.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]