Franziska Kellerová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Franziska Keller
Stranická příslušnost
ČlenstvíSvaz 90/Zelení

Narození22. listopadu 1981 (42 let)
Guben
ChoťMarkus Drake
Alma materSvobodná univerzita Berlín
Profesepolitička a ochránkyně životního prostředí
Webová stránkawww.skakeller.de
CommonsSka Keller
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Franziska Kellerová, známá také jako Ska Kellerová (rodným jménem Franziska Maria Keller, * 22. listopadu 1981 Guben, Německá demokratická republika) je německá politička, europoslankyně a představitelka Strany zelených. Kandidovala v primárkách Evropské strany zelených v přímých volbách skrze internetové hlasování ve všech členských zemích EU. V evropských zelených primárkách dostala spolu s José Bové nejvíce hlasů[1] a stala se tak oficiální kandidátkou evropské frakce Zelených na post předsedkyně evropské komisařky[2] pro EU v roce 2014. V letech 2007 až 2009 byla mluvčí zemského předsednictva strany v Braniborsku. Od roku 2009 je poslankyní Evropského parlamentu.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudovala islámská studia, turkologii a judaistiku na Svobodné univerzitě v Berlíně. Za muže si vzala finského aktivistu Markuse Drakeho.

Hovoří plynně čtyřmi jazyky: kromě své rodné němčiny také anglicky, francouzsky a španělsky, částečně mluví také turecky a arabsky.[3][4]

Politická kariéra[editovat | editovat zdroj]

Od roku 2001 je členkou Zelené mládeže, v letech 2001 až 2004 byla členkou jejich spolkového předsednictva. V letech 2005 až 2007 byla mluvčí Federace mladých evropských zelených. V roce 2002 vstoupila do německé Strany zelených, od roku 2005 je členkou jejich braniborského zemského předsednictva. V letech 2005 až 2009 byla jednatelkou okresní organizace zelených Spréva-Nisa. Roku 2007 byla společně s Axelem Vogelem zvolena mluvčí braniborského předsednictva strany. V této pozici se angažovala zejména, ve spolupráci s dalšími stranami, ekologickými organizacemi a lužickosrbským hnutím Domowina, proti otevírání nových povrchových dolů v zemi. Na sjezdu strany v Dortmundu v roce 2009 byla zvolena jako kandidátka zelených do Evropského parlamentu na sedmém místě kandidátní listiny, a uspěla. Jejími hlavními tématy v EP jsou migrace a vztah Unie s Tureckem. Je členkou rozvojového výboru a společného parlamentního výboru EU-Turecko. Pravidelně komentuje politické dění na svém osobním blogu.

Politické názory[editovat | editovat zdroj]

V roce 2017 se zasazovala v kontextu syrské krize o přesídlení celých syrských vesnic do východní Evropy (např. Lotyšska).[5]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Ska Keller na německé Wikipedii.

  1. ZELENOU EVROPU POVEDOU DO PARLAMENTU JOSÉ BOVÉ A SKA KELLER [online]. [cit. 2014-07-22]. Dostupné v archivu pořízeném dne 2014-08-10. 
  2. Ska Keller byla jedinou kandidující ženou a přímo volenou občany EU na post předsedy/kyně komise EU. [online]. Dostupné online. 
  3. Ska Keller: „Es geht darum, Europa zu verändern“
  4. Jung, freundlich, gefährlich
  5. Europoslankyně chce do východní Evropy přesídlit celé syrské vesnice. Novinky.cz [online]. Borgis [cit. 2017-06-20]. Dostupné online. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]