Františka Jirousová

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Františka Jirousová
Narození22. března 1980 (44 let)
Povoláníspisovatelka, knižní redaktorka
Období2000–současnost
OceněníCena Jiřího Ortena
RodičeIvan Martin Jirous a Juliana Jirousová
Příbuzní
Seznam dělSouborném katalogu ČR
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Chybí svobodný obrázek.

Františka Jirousová (* 22. března 1980) je česká spisovatelka a knižní redaktorka. Je dcerou básníka Ivana Martina Jirouse a malířky Juliany Jirousové rozené Stritzkové, dcery Otty Stritzka.

Život[editovat | editovat zdroj]

Vystudovala pražskou Policejní akademii (2001, obor bezpečnostně-právní studia) a filosofii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy (2009). V roce 2017 ukončila doktorské studium filosofie na FF UK obhajobou dizertační práce Evoluce jako cesta k Bohu v díle Teilharda de Chardin. Pracovala jako archivářka v knihovně samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti. Od roku 2015 pracuje jako nakladatelská redaktorka a korektorka odborné literatury, především pro nakladatelství Karolinum.

V roce 2000 získala 2. cenu Knižního klubu v soutěži nepublikovaných spisovatelů za román Velmi vzdálený oheň, ten byl později téhož roku vydán. V roce 2011 byla za román Vyhnanci oceněna cenou Jiřího Ortena[1] udělované spisovatelům do 30 let.

Spolu se spisovatelkou Janou Bauerovou založila v roce 2004 literární skupinu Katolická dekadence. Je předsedkyní občanského sdružení Statek uProstřed (bývalý Magorův statek), které usiluje o rekonstrukci Jirousovy usedlosti v Prostředním Vydří. V roce 2020 založila společně s Martinou Lukáškovou Českou společnost Teilharda de Chardin, jejímž cílem je přeložit a vydat Teilhardovy spisy.

Dílo[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]