František z Camporossa

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Svatý
František z Camporossa
Socha sv. Františka z Camporossa
Socha sv. Františka z Camporossa
řeholník
Narození27. prosince 1804
Camporosso
Úmrtí17. září 1866
Janov
Svátek17. září
Státní občanstvíItalské království
ŘádŘád menších bratří kapucínů
Vyznáníkatolická církev
Blahořečen30. června 1929
Svatořečen9. prosince 1962
Uctíván církvemiřímskokatolická církev a církve v jejím společenství
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Svatý František z Camporossa (1804-1866) byl řeholním bratrem kapucínského řádu. Katolická církev jej uctívá jako světce.

Život[editovat | editovat zdroj]

Narodil se v Camporossu jako čtvrtý z pěti dětí. Měl pouze elementární školní vzdělání, a od sedmi let pomáhal rodičům v hospodářství. Ve svých deseti letech vážně onemocněl, a rodiče se s ním vydali prosit za uzdravení na pouť na poutní místo „Panny Marie u Jezírka“. Zde se hoch seznámil s řádem minoritů, kteří v místě vykonávali duchovní správu. Ve svých osmnácti letech se stal minoritským terciářem.

U minoritů měl zajištěné živobytí, což jej neuspokojovalo, protože toužil po absolutní chudobě. Snažil se získat svolení představených k přestupu do kapucínského řádu. Svolení nedostal, a po dvou letech z kláštera utekl. Byl přijat do konventu kapucínů ve Voltri, kde o rok později zde začal noviciát. V roce 1826 složil řeholní sliby a byl přeložen do kláštera v Janově. Po 40 let v klášteře vykonával službu v kuchyni, vedle toho ošetřoval nemocné a byl pověřen službou almužníka.

Ukládal si tvrdé skutky kajícnosti (spaní na holých prknech, atd.). Mezi obyvateli Janova se mu přezdívalo „Padre Santo“. Proslul pokorou a mírností. V roce 1866 v Janově vypukla epidemie cholery, a František se nabídl svůj život za odvrácení epidemie. Zemřel 17. září 1866 a dle dobových dokumentů[1] právě v těch dnech začala epidemie ustupovat.

Blahořečen byl v roce 1929, svatořečen v roce 1962.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • SCHAUBER, Vera; SCHINDLER, Hanns Michael. Rok se svatými. 2. vyd. Kostelní Vydří : Karmelitánské nakladatelství, 1997. 702 s., str. 483 ISBN 80-7192-304-4.

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]