František Rauch

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
František Rauch
František Rauch, vynikající klavírní virtuos
František Rauch, vynikající klavírní virtuos
Základní informace
Narození4. února 1910
Plzeň
Rakousko-UherskoRakousko-Uhersko Rakousko-Uhersko
Úmrtí23. září 1996 (ve věku 86 let)
Praha
ČeskoČesko Česko
Žánryklasická hudba
Povoláníklavírista, pedagog, hudební pedagog a učitel
Nástrojeklavír
OceněníRobert Schumann Prize of the City of Zwickau (1979)
národní umělec (1980)
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

František Rauch (4. února 1910, Plzeň[1]23. září 1996, Praha) byl český klavírista a vysokoškolský pedagog.

Život[editovat | editovat zdroj]

Po absolvování obchodní akademie, kterou vystudoval na přání otce, obchodníka s klavíry,[2] studoval hru na klavír u Emila Mikulky. Ve studiu klavírní hry pokračoval v létech 1929–1931 na mistrovské škole pražské konzervatoře u prof. Karla Hoffmeistera, ve školním roce 1936–1937 studoval i kompozici na mistrovské škole Vítězslava Nováka (jeho spolužačkou byla např. Vítězslava Kaprálová). Od r. 1946 vyučoval na AMU, kde byl v r. 1960 jmenován profesorem. V témže roce založil s houslistou Bruno Bělčíkem a cellistou Františkem Smetanou Pražské trio.[3] Mezi jeho žáky patřili např. Petr Eben, Zuzana Růžičková, Jan Novotný, Ivan Klánský, Karel Košárek, Petr Adamec, Květa Novotná a další.

Mezinárodně uznávaný jako jeden z největších českých klavíristů, věnoval se především interpretaci české klavírní literatury (zejména Bedřich Smetana a Vítězslav Novák), ze světové literatury zvláště klavírnímu dílu Chopina, Schumanna, Beethovena, Liszta aj. Během své umělecké kariéry natočil celou řadu nahrávek pro Supraphon.

Ceny[editovat | editovat zdroj]

Diskografie (Výběr)[editovat | editovat zdroj]

  • Bedřich Smetana: Sny. (Šest charakteristických skladeb, Črty op. 4 a op. 5, České tance pro klavír, Macbeth a čarodějnice. Skica pro klavír ke scéně Macbeth a čarodějnice dle dramatu Williama Shakespeara). Supraphon SU 0080-2 (1995).
  • Vítězslav Novák: Klavírní skladby (Sonatina C-dur, a-moll, F-dur, e-moll, d-moll, G-dur, Sonata eroica, op. 24, Pan, op. 43, Bagately, op. 5, Ćtyři skladby pro klavír Můj máj, Písně zimních nocí, op. 30 a drobné klavírní skladby Mládí). Reedice. Supraphon SU 3744-2 (2003).
  • Zdeněk Fibich: Nálady, dojmy a upomínky. Reedice. Supraphon VT 9504-2 (2013).

Filmografie[editovat | editovat zdroj]

Režisérka Drahomíra Vihanová natočila ve spolupráci s kameramanem Ivanem Vojnárem o Františku Rauchovi dokumentární film Variace na téma hledání tvaru - o přemýšlení profesora Raucha nad nastudováním Beethovenova koncertu Es dur. František Rauch vystupuje také v jejím absolventském hraném filmu Fuga na černých klávesách.

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • Československý hudební slovník II (M–Ž), 1965, SHV Praha
  • Alena Němcová: "František Rauch", The New Grove Dictionary of Music and Musicians, ed. Stanley Sadie. 20 t. London, Macmillan Publishers Ltd., 1980. ISBN 1-56159-174-2
  • Radek Poláček: "František Rauch", Český hudební slovník osob a institucí, ed. Petr Macek et al. Ústav hudební vědy Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Online.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. Matriční záznam o narození a křtu farnosti při kostele Sv. Bartoloměje v Plzni
  2. Radek Poláček, Český hudební slovník osob a institucí
  3. Radek Poláček

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]