Franská Alba

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Franská Alba
Fränkische Alb
Franská Alba, údolí Trockental
Franská Alba

Nejvyšší bod689 m n. m. (Hesselberg)

Nadřazená jednotkaStředoněmecká vysočina
Sousední
jednotky
Švábský Jura, Schwäbisches Keuperland, Fränkisches Keuperland, Oberpfälzisch-Obermainisches Hügelland, Oberpfälzisch-Bayerischer Wald, Unterbayerisches Hügelland und Isar-Inn-Schotterplatten, Donau-Iller-Lech-Platte
Podřazené
jednotky
Nördliche Frankenalb, Mittlere Frankenalb, Südliche Frankenalb

SvětadílEvropa
StátNěmeckoNěmecko Německo
Map
Horninyvápenec
PovodíDunaj
Souřadnice
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.

Franská Alba někdy také Franský Jura[1] (německy Fränkische Alb nebo Frankenalb), hovorově (zejména horolezci) běžně nazývaná Frankenjura, je pohoří v jižním Německu. Rozkládá se mezi Mohanem a Dunajem, na jihozápadě sousedí se Švábskou Albou, na jihovýchodě s Bavorským lesem. Jedná se o středohoří dosahující nadmořské výšky nejčastěji 400–600 m, jeho nejvyšším bodem je vrchol Hesselberg (689 m).

Členění[editovat | editovat zdroj]

německém členění má Fränkische Alb číslo D61, resp. podle starého systému 08. Podle staršího systému Emila Meynena se oblast dělí takto:

Geologie a geografie[editovat | editovat zdroj]

Franská Alba je budována vodorovně uloženými jurskými vápenci, které jsou částečně překryty křídovými usazeninami. Nachází se tu několik vápencových lomů. V severní části (v blízkosti Norimberka) je povrch značně členitý, proto se tato oblast označuje Franské Švýcarsko. Dalšími celky náležícími do systému jsou Hersbrucká Alba a Přírodní park Altmühltal. Délka protáhlého pohoří orientovaného S-J činí 190 kilometrů.

Vzhledem ke geologickým podobnostem byl v 19. století prosazován názor, že Franská Alba, Švábská Alba, Švýcarský a Francouzský Jura tvoří jediné pohoří; toto pojetí se ale neujalo a dnes se s ním setkáváme jen zřídka. Všechny tyto horské celky jsou sice tvořené z větší části usazeninami z mělkého tropického moře z období jury, ale zatímco v případě Franské a Švábské Alby (a menších přilehlých území ve Švýcarsku) jsou to jen rozlámané a vyzvednuté tabule, podstatná část Jury je ukázkově zvrásněná alpinským vrásněním. Obě Alby tedy patří do Jihoněmecké stupňoviny (Süddeutsches Schichtstufenland), zatímco Jura se už řadí k Alpám.[2]

Hydrologie[editovat | editovat zdroj]

Pohořím prochází hlavní evropské rozvodí mezi Severním a Černým mořem. Vede tudy průplav Rýn–Mohan–Dunaj (Main-Donau-Kanal). Významnějšími řekami jsou na severu Pegnitz, Rednitz a Regnitz, na jihu Altmühl.

Ochrana území[editovat | editovat zdroj]

Jižní část Franské Alby severně od města Ingolstadt je chráněna jako Naturpark Altmühltal, v severní části Franské Alby mezi městy Bayreuth, Bamberk a Erlangen se nachází Naturpark Fränkische Schweiz-Veldensteiner Forst.

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. BERÁNEK, Tomáš, et al. Index českých exonym: standardizované podoby, varianty = List of Czech exonyms: standardized forms, variants. 2., rozš. a aktualiz. vyd. Praha: Český úřad zeměměřický a katastrální, 2011. 133 s. (Geografické názvoslovné seznamy OSN - ČR). ISBN 978-80-86918-64-8. S. 30, 104. Standardizované jméno: Franský Jura. 
  2. KRÁL, Václav. Fyzická geografie Evropy. Praha: Academia, 1999. ISBN 80-200-0684-2. S. 131. 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]