Frank Hurley

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Frank Hurley
Narození15. října 1885
Glebe
Úmrtí16. ledna 1962 (ve věku 76 let)
Sydney
Povoláníobjevitel, fotograf, válečný fotograf, fotoreportér, kameraman, filmový režisér, cestovatel, umělecký producent a režisér
Významná dílaShackleton's Argonauts
Pearls and Savages
The Jungle Woman
The Hound of the Deep
A Nation Is Built
… více na Wikidatech
Oceněnídůstojník Řádu britského impéria
Polar Medal
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Seznam děl v databázi Národní knihovny
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Frank Hurley: Zářící věž osvícená půlnočním sluncem během letního slunovratu, pořízeno během První australsko-asijské antarktické expedice, 1911–1914

James Francis „Frank“ Hurley, OBE (15. října 188516. ledna 1962) byl australský fotograf a dobrodruh. Podílel se na řadě expedic do Antarktidy a sloužil jako oficiální fotograf australských vojenských sil během obou světových válek. Jeho umělecký styl se zapsal do mnoha nezapomenutelných obrazů, v některých případech scény aranžoval a manipuloval, za což byl kritizován z důvodu, že se zmenšila dokumentární hodnota jeho díla.[1]

Život a dílo[editovat | editovat zdroj]

Narodil se jako třetí z pěti dětí rodičům Edwardu a Margaretě Hurleyovým a vyrostl v australském předměstí Sydney Glebe, New South Wales.[2] Z domova utekl ve třinácti letech a šel pracovat do ocelárny Lithgow, domů se vrátil o dva roky později, studoval na místní odborné škole a účastnil se přednášek na univerzitě v Sydney. Když mu bylo 17 let, koupil si svůj první fotoaparát Kodak Brownie za 15 šilinků, které splácel jeden šilink za týden.

Umění fotografie se učil sám, sám se také uchytil v podnikání s pohlednicemi. Během fotografování úžasných snímků nebezpečně riskoval, například při zachycení blížícího se vlaku.

Expedice do Antarktidy[editovat | editovat zdroj]

Frank Hurley: HMS Endurance uvězněna v ledových krách Antarktidy, 1915, sbírka National Library of Australia, Canberra

Ve svých 23. letech, v roce 1908, se Hurley dozvěděl o plánované expedici do Antarktidy australského cestovatele Douglase Mawsona. Jeho kolega Henri Mallard doporučil v roce 1911 Hurleyho na pozici oficiálního fotografa na Mawsonově australsko-asijské antarktické expedice (angl. Australasian Antarctic Expedition) místo sebe![3] Expedice trvala od roku 1911 až do roku 1914.

Hurley byl také oficiálním fotografem na expedici Imperial Trans-Antarctic Expedition Ernesta Shackletona, která se uskutečnila v roce 1914 a trvala až do srpna 1916. Na ní Hurley pořídil celou řadu průkopnických barevných fotografií s využitím procesu paget. Později zkompiloval své záznamy v dokumentárním filmu Jih (angl. South) v roce 1919. Jeho záznam byl také použit v roce 2001 ve filmu Shackleton's Antarctic Adventure.

Válečná fotografie[editovat | editovat zdroj]

V roce 1917 se Hurley připojil k Australské Imperial Force (AIF) jako čestný kapitán a zachytil mnoho scén bojiště během bitvu u Passchendaele. V souladu s jeho dobrodružným duchem podstupoval při práci značná rizika. Jeho spolupráce s AIF skončila v březnu 1918. Hurley také sloužil jako válečný fotograf během druhé světové války.

Sbírky[editovat | editovat zdroj]

Hurleyho fotografie z Antarktidy jsou v majetku řady institucí. Jsou obsaženy ve sbírkách jako například: Australian War Memorial, Canberra, Národní australská knihovna, Canberra, Scott Polar Research Institute, Cambridge, Royal Geographical Society, Londýn a South Australian Museum, Adelaide.

Národní australská knihovna

Sbírka obsahuje 10 999 skleněných negativů, plastové negativy, barevné diapozitivy a stereofotografie, které byly plně katalogizovány a digitalizovány. Jsou v ní fotografie cest Hurleyho do Antarktidy, pak díla kdy pracoval jako oficiální fotograf během první světové války 1914–1918, později cestoval na Blízký východ a Egypt, jako oficiální fotograf během druhé světové války 1939–1945, Papua Nová Guinea, australské scenérie, průmysl a společenský život a zvyky.

Související fotografické tisky lze nalézt ve sbírce Hurley Collection of Photographic Prints.

Sbírka obsahuje 1000 fotografických tisků, 44 z nich bylo katalogizováno a digitalizováno.

Toto fotografické album obsahuje 60 Hurleyho bromostříbrných fotografií, z nichž všechny byly katalogizovány a digitalizovány.

Galerie[editovat | editovat zdroj]

Publikace[editovat | editovat zdroj]

  • HURLEY, Frank. Australia, in natural colour [online]. s.l: John Sands, 19--?. Dostupné online. 
  • HURLEY, Frank. Manly: South Pacific playground in natural colour [online]. Sydney: John Sands, 19--?). Dostupné online. 
  • HURLEY, Frank. South Australia: in natural colour [online]. Adelaide: John Sands, 19--?. Dostupné online. 
  • HURLEY, Frank. Exhibition of unique photographic pictures taken during the Australasian Antarctic Expedition: also other photographic studies [online]. London: The Fine Art Society, 1915. Dostupné online. 
  • HURLEY, Frank. Catalogue of an exhibition of war photographs by Capt. F. Hurley, late official photographer with the A.I.F., held at the Kodak Salon, Sydney [online]. Sydney?: s.n., 192-?. Dostupné online. 
  • HURLEY, Frank. Gems of Jenolan [online]. Sydney: New South Wales Government Tourist Bureau, 192-?. Dostupné online. 
  • HURLEY, Frank. Pearls and savages: adventures in the air, on land and sea in New Guinea [online]. New York: Putnam's Sons, 1924. Dostupné online. 
  • HURLEY, Frank. Argonauts of the south, by Captain Frank Hurley ... being a narrative of voyagings and polar seas and adventures in the Antarctic with Sir Douglas Mawson and Sir Ernest Shackleton; with 75 illustrations and maps [online]. New York; London: G.P. Putnam's sons, 1925. Dostupné online. 

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Literatura[editovat | editovat zdroj]

  • KLEINIG, Simon. Hiking with Hurley [online]. National Library of Australia, 2003. Dostupné online. 
  • MCGREGOR, Alasdair. Frank Hurley: A photographer's life. Camberwell: Viking, 2004. ISBN 0-670-88895-8. 
  • ENNIS, Helen. Frank Hurley's Antarctica. Canberra: National Library of Australia, 2010. Dostupné online. ISBN 9780642276988. 

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. for an account of the conflict between Hurley and the war correspondent Charles Bean, see Gough, Paul. Přesnost je pravda... ("‘Exactitude is truth’: representing the British military through commissioned artworks".) Journal of War and Culture Studies Volume: 1 | Issue: 3 December 2008 Page(s): 341-356 (ISSN: 1752-6272), and also the excellent discussion of this, and Hurley's use of montage in some of his Antarctic imagery, in MCGREGOR, Alasdair. Frank Hurley: A photographer's life. Camberwell: Viking, 2004. ISBN 0-670-88895-8. 
  2. McGregor (2004) str. 8
  3. while Hurley records his approach to Mawson differently in his memoir, the fact of this introduction via Mallard was established by David P. Millar in "From snowdrift to shellfire : Capt. James Francis (Frank) Hurley, 1885-1962" Sydney : David Ell Press, 1984. (ISBN 0-908197-59-4)

Související články[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]