Francefus

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie

Francefus je dnes už téměř zapomenutá karetní hra zmiňovaná v české literatuře (Karel Čapek: Povídky z druhé kapsy nebo Karel Poláček: Hráči). Hraje se s mariášovými, německými kartami.

Historie[editovat | editovat zdroj]

Francefus se v Československu hrál a byl oblíbený v období 1. republiky zejména mezi židovskou komunitou. Nyní se hraje jen zřídka. Patří mezi hry oblíbené mezi karbaníky, kteří ji hrají o vysoké částky.[1] V Čechách se hrával ještě v polovině 50. let, ale postupně uvolnil místo jiným hrám jako například mariáš. Podobný osud potkal i další hry jako jsou darda, bulka, čapáry, rami, boží požehnání, kaufcvik nebo komando.

Pravidla[editovat | editovat zdroj]

Ke hře se používají německé, mariášové karty o 32 listech. Hra je určena pro dva hráče. Hraje se o 500 bodů, které lze získat během několika kol díky zdvihům a hodnotám karet. Karty mají své základní hodnoty: Eso 11 bodů, král 3 body, filek (svršek) 2 body, desítka a nižší karty 10 - 7 bodů. Hodnoty trumfů jsou vyšší: červená 10 je za 40 bodů, žaludský filek za 30 bodů, trumfový filek za 20 bodů, devítka trumfová 14 bodů.

Hraje se o hlášky, jimiž jsou sekvence 3 až 5 karet hodnocené za 20 až 100 bodů, o bellu (což je trumfový král s filkem) a získání čtveřice figur (třeba 4 krále). Hlášky mají své jména - darda, kvarta, fuss

Hra začíná složením vkladu, určení trumfů sejmutím a rozdáním 9 karet (3x3). Zbytek karet je v talonu, z kterého se bere při každém zdvihu po 1 kartě. Ve hře se musí ctít barva s výjimkou červené a trumfovat. Hlášku se možné vyhlašovat při každém zdvihu, vždy jen jednou. Vyšší hláška přebíjí nižší.

Po sehrání hry se zapíše počet získaných bodů a pokračuje se dalším kolem. Kdo dosáhne 500 bodů, získá vklad.[2]

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

  1. SVOBODA, Tomáš. Oficiální pravidla karetních her. Praha 1: Eminent, 2002. ISBN 80-7281-116-9. Kapitola Francefus, s. 167. 
  2. Oficiální pravidla karetních her, s. 168