Fotosystém

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Znázornění světelně závislých reakcí fotosystézy na thylakoidní membráně v chloroplastu rostlinných buněk. Fotosystémy jsou zde znázorněny jako PSII a PSI

Fotosystém je označení pro velký proteinový komplex (reakční centrum) účastnící se fotosyntézy a nacházející se na membráně tylakoidů rostlin, řas a mnohých fotosyntetizujících bakterií či sinic. Jedná se o enzym, který s pomocí světla redukuje molekuly. Obvykle je tvořen několika podjednotkami a obsahuje navíc množství kofaktorů. Na fotosystémech se odehrává elektronový a protonový transportní řetězec fotosyntézy.

Existují dva hlavní typy fotosystémů: fotosystémy I (v chloroplastech a v zelených sirných bakteriích) a fotosystémy II (též v chloroplastech, ale také v zelených nesirných bakteriích). Jména těchto systémů se odvíjí od historického pořadí objevů těchto dvou fotosystémů.[1] Konkrétní názvy dvou jmenovaných fotosystémů, tedy (PSI) P700 a (PSII) P680, jsou pojmenované podle vlnové délky světla, při níž jsou tyto reakční centra nejvýkonnější. V chloroplastech a u sinic tyto fotosystémy pracují společně.

Odkazy[editovat | editovat zdroj]

Reference[editovat | editovat zdroj]

V tomto článku byl použit překlad textu z článku Photosystem na anglické Wikipedii.

  1. TAD. Fotosyntéza. SlideServe [online]. 2012-04-11 [cit. 2019-06-08]. Dostupné online. (anglicky) 

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]